Menü

Nyári reggelik

Nagyon fontos a táplálkozásod szempontjából, hogy mivel indítod a napodat. A vércukorszintedet ugyanis erősen befolyásolja a reggelid, ami aztán az egész napi éhség- és közérzetedre hatással lehet. Milyen ételeket ajánlott fogyasztani az egészséges életmód keretein belül ebben a napszakban, és mi az, ami viszont kerülendő?

A legfontosabb, hogy ne dőljünk be a reklámoknak és a marketingnek. A reggelizőpelyhek, reggeli kekszek, instant kakaóporok, valamint a nemrégiben az "egészséges táplálkozás" jegyében forgalomba kerülő zabkásák ugyanis szinte egytől egyig hízlalóak. Hiába a "teljes kiőrlésű liszttel", valamint "csökkentett cukortartalommal" szlogenek, ha megnézzük az összetevőket, ezek még így is sok cukrot és finomlisztet, de annál kevesebb vagy legalábbis nem elegendő egészséges összetevőket tartalmaznak (az esetleges adalékanyagokról nem is beszélve). Ezeket tehát mindenképpen kerüljük!

Ha mégis hasonlót szeretnénk reggelizni, akkor igyunk cukormentes kakaót, válasszunk szintén cukormentes, natúr kukoricapelyhet, készítsük magunk a zabkását (nem nagy ördöngősség), és süssünk magunk egészséges kekszet.

A gyümölcs szintén jó választás a délelőtti órákra, számos diéta kizárólag ezt javasol a reggeli időszakra. Azért itt is nézzük meg, hogy milyen gyümölcsöket választunk, hiszen például a banánnak és a szőlőnek igen magasak az értékei. De mivel itt a nyár, a választási lehetőség elég nagy... A gyümölcsleveket viszont érdemes kihagyni a szórásból, helyette vizet vagy cukor- és mézmentes teát fogyasszunk, a folyadékpótlás úgyis extra fontos ilyenkor.

Bizonyos villásreggelik is egészségesnek bizonyulhatnak, ha megfelelően készítjük el, de jellemzően ilyen hőségben kevésbé kívánunk meleg ételeket. Azt talán mondani sem kell, hogy a bundáskenyér meg az amerikai palacsinta nem tartozik a diétás, vagy egészséges palettába. A rántotta, tükörtojás igen - itt sok kalóriát megspórolhatunk, ha csak olajspray-t használunk. De ezek az étkek a nyári időszakban akár ebédnek is kielégítőek.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

A glicin jótékony hatásairól

Először is tisztázzuk mi az a glicin? A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik.