Menü

A legújabb kedvenc - játékszer kicsiknek és nagyoknak

A hand spinner, vagy "magyarosított nevén" ujjpörgettyű meghódította a világot. Elsőre talán nehéz megérteni, hogy miért, hiszen igencsak egyszerű. Cikkünkből kiderül, miért szeretjük ennyire.

Ha a játékok történetét nézzük, rengeteg apró, egyszerű kis kütyü volt már, amivel szívesen játszottak a fiatalok. Az úgynevezett kétkarika ma már retro játéknak számít, s az ennél későbbi generációt hódította meg az úgynevezett bolondrugó, amely élénk színeivel kézbe vehető játékként is funkcionált, de a lépcsőn is indították lefelé. A rubik kockát pedig mindenki ismeri - világszerte híressé vált, számos filmben is megjelent, bár kissé másfajta funkcióval bír és logikai gondolkodást fejleszt.

Mostanra úgy tűnt, elmaradoznak ezek az elfoglaltságok, mert elveszítették létjogosultságukat a számítógépes és okostelefonos játékok, valamint a közösségi oldalak mögött. Ezért is nagy öröm, hogy mégis utat tudott törni magának egy olyan egyszerű kis eszköz, mint az ujjpörgettyű. A kedves kis eszközt eredetileg az autisták számára fejlesztették ki, hiszen közülük sokan szeretnek pörgetni-forgatni dolgokat. Kedvelik ezt az elfoglaltságot és megnyugtatóan hat a számukra. Viszont nem csak rájuk igaz, hogy a "birizgálás" nyugtató és stresszlevezető hatással bír. Gondoljunk csak arra, amikor a kisbabák édesanyjuk hajukat piszkálják, vagy amikor előadás, vagy tanóra közben a tollat csettegtettjük...

No de a tematika kedvéért pontokba szedtük, hogy mi is az, amiért kedveljük az ujjpörgettyűt?

1. Mindenkinek való: Fiúk és lányok, komolyak és játékosak mind-mind megtalálják a számukra megfelelő kinézetű kis játékszert, hiszen mindenféle színben és mintában kapható.

2. Trendi és nem ciki: Már mindenhol játszanak vele, és egyfajta közösség alakult ki a hand spinnerek között. Megmosolyogják egymást az emberek, ahogy pörgetik ezt a kis játékot.

3. Képernyő helyett: Reményt keltő, hogy az okos kütyük mellett is hódító útjára indulhatott ez a kis játék. Lehet, hogy mégis ki vagyunk érezve a kézzel fogható eszközökre, ami kiszakít bennünket a téglalap alakú, világító telefonok, tévék és monitorok világából? Bízunk benne!

4. Megnyugtató: Ahogy fentebb is írtuk, alkalmas a felesleges energia és a stressz levezetésére, legyünk is bárhol - buszmegállóban, órán vagy egy rettenetes értekezleten.

5. Bájos: Kellemes beleveszni a pörgés és forgás világába, miközben játszunk vele. Arra emlékeztet, amikor gyermekkorunkban perdültünk magunk körül, amennyit csak bírtunk, majd nevetve figyeltük a kótyagos világot. Csak ez nem okoz fejfájást...

6. Ügyessé tesz: Fejleszti a finommotorikát és a kézügyességet. Ha pedig megtanulunk vele azzal a kezünkkel játszani, amelyiket egyébként kevesebbet használjuk (természetesen jobbkezesek számára bal kézzel és fordítva), akkor ezzel új agyi kapcsolatokat építhetünk ki.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak