Menü

A legújabb kedvenc - játékszer kicsiknek és nagyoknak

A hand spinner, vagy "magyarosított nevén" ujjpörgettyű meghódította a világot. Elsőre talán nehéz megérteni, hogy miért, hiszen igencsak egyszerű. Cikkünkből kiderül, miért szeretjük ennyire.

Ha a játékok történetét nézzük, rengeteg apró, egyszerű kis kütyü volt már, amivel szívesen játszottak a fiatalok. Az úgynevezett kétkarika ma már retro játéknak számít, s az ennél későbbi generációt hódította meg az úgynevezett bolondrugó, amely élénk színeivel kézbe vehető játékként is funkcionált, de a lépcsőn is indították lefelé. A rubik kockát pedig mindenki ismeri - világszerte híressé vált, számos filmben is megjelent, bár kissé másfajta funkcióval bír és logikai gondolkodást fejleszt.

Mostanra úgy tűnt, elmaradoznak ezek az elfoglaltságok, mert elveszítették létjogosultságukat a számítógépes és okostelefonos játékok, valamint a közösségi oldalak mögött. Ezért is nagy öröm, hogy mégis utat tudott törni magának egy olyan egyszerű kis eszköz, mint az ujjpörgettyű. A kedves kis eszközt eredetileg az autisták számára fejlesztették ki, hiszen közülük sokan szeretnek pörgetni-forgatni dolgokat. Kedvelik ezt az elfoglaltságot és megnyugtatóan hat a számukra. Viszont nem csak rájuk igaz, hogy a "birizgálás" nyugtató és stresszlevezető hatással bír. Gondoljunk csak arra, amikor a kisbabák édesanyjuk hajukat piszkálják, vagy amikor előadás, vagy tanóra közben a tollat csettegtettjük...

No de a tematika kedvéért pontokba szedtük, hogy mi is az, amiért kedveljük az ujjpörgettyűt?

1. Mindenkinek való: Fiúk és lányok, komolyak és játékosak mind-mind megtalálják a számukra megfelelő kinézetű kis játékszert, hiszen mindenféle színben és mintában kapható.

2. Trendi és nem ciki: Már mindenhol játszanak vele, és egyfajta közösség alakult ki a hand spinnerek között. Megmosolyogják egymást az emberek, ahogy pörgetik ezt a kis játékot.

3. Képernyő helyett: Reményt keltő, hogy az okos kütyük mellett is hódító útjára indulhatott ez a kis játék. Lehet, hogy mégis ki vagyunk érezve a kézzel fogható eszközökre, ami kiszakít bennünket a téglalap alakú, világító telefonok, tévék és monitorok világából? Bízunk benne!

4. Megnyugtató: Ahogy fentebb is írtuk, alkalmas a felesleges energia és a stressz levezetésére, legyünk is bárhol - buszmegállóban, órán vagy egy rettenetes értekezleten.

5. Bájos: Kellemes beleveszni a pörgés és forgás világába, miközben játszunk vele. Arra emlékeztet, amikor gyermekkorunkban perdültünk magunk körül, amennyit csak bírtunk, majd nevetve figyeltük a kótyagos világot. Csak ez nem okoz fejfájást...

6. Ügyessé tesz: Fejleszti a finommotorikát és a kézügyességet. Ha pedig megtanulunk vele azzal a kezünkkel játszani, amelyiket egyébként kevesebbet használjuk (természetesen jobbkezesek számára bal kézzel és fordítva), akkor ezzel új agyi kapcsolatokat építhetünk ki.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.