Itt a szezon - készíts magadnak joghurtot!
- Dátum: 2017.06.01., 21:19
- brownie, cseresznye, cukor, cukormentes, desszert, édesítőszer, eper, gyümölcs, gyümölcsjoghurt, joghurt, meggy, palacsinta, piskóta, vanília
A joghurt nagyszerű desszert lehet, hiszen kiváló fehérjeforrás, és sokféleképpen variálható. Sajnos a bolti termékek nagy része cukrot tartalmaz, amelyikük pedig nem, az szintén hízlaló vagy egészségtelen édesítőszereket, összetevőket rejthet. Mindenképp jó tehát, ha magunknak készítjük el, s mindössze néhány perc az egész!
Éppen szezonja van azoknak a gyümölcsöknek, amelyekből kiváló házi joghurtokat kreálhatunk. A finom, krémes ízek kedvelői válasszák a görög joghurtokat alapanyagnak - ám nem árt tudni, hogy ezek jóval több kalóriát tartalmazhatnak hagyományos társaiknál.
No de mit használjunk? Például apróra vágott epret, cseresznyét, meggyet, tehát ami szezonálisan terem. Ezeket nem is kell külön édesítenünk, elegendő, ha a natúr joghurthoz keverünk édesítőszert, például eritritet, ami természetes édesítőszer, de a kalória- és szénhidráttartalma, valamint a vércukorszintre ható glikémiás indexe is nulla. Még inkább megboldondíthatjuk, ha valódi vaníliát használunk: akár vaníliarudat, akár vaníliaőrlőt.
Az így készült gyümölcsjoghurtot keverjük jól össze, és frissen fogyasztható, de hűtőben napokig is eltárolhatjuk, ilyenkor az ízek szépen összeérnek. Ez esetben fogyasztás előtt keverjük újra össze, hogy homogén állagot kapjunk.
A házi gyümölcsjoghurt ráadásul kiválóan felhasználható egyéb desszertfinomságok kiegészítéseként: lehet palacsinta töltelék, vagy brownie és más piskóták ízesítője is.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.