A menstruációs tünetek biológiai okairól
- Dátum: 2017.05.25., 10:02
- biológiai ok, egészség, lélek, menstruáció, nő, tünet
Mindannyiunk családjában vagy ismeretségi körében élnek olyan lányok, nők, akiknek a havi ciklus maga a rémálom. Gyötrelmes fejfájással, hasgörccsel, hányingerrel kísért tünetek jelentkezhetnek, de sajnos egyre többen produkálnak ájulásos tüneteket is.
A modern orvoslás szerencsére már felismerte, hogy a betegségeknek és az azokat kísérő különböző tüneteknek lelki eredetük is van, de természetesen a biológiai háttér is mindenhol meg van magyarázva.
Ezen tünetek legfőbb okait összefoglaló néven premenstruációs szindrómának nevezik. Ez az állapot a menstruációs ciklusnak körülbelül az utolsó hetében kezdődik, és számos tünet kísérheti, például sírás, ingerlékenység, hangulati ingadozások, fáradság, puffadás, a mell érzékenysége, pattanások serkenése, étvágytalanság, hőhullámok, végtagok duzzanata, fej- és hasfájás, hányinger, esetleg ájulás. Súlyosabb esetben az állapotot premenstruációs diszfóriás zavarnak nevezik. A tünetek ilyenkor nagyjából hasonlóak, csak sokkal intenzívebben jelentkeznek. Sokkal kifejezettebb a fáradtságérzet vagy az ingerültségi fok, illetve a hangulati ingadozások is áthatóbban jelentkeznek.
A tünetekről sokáig úgy gondolták, hogy a menstruációval elmúlnak, de néhány évvel ezelőtt rájöttek, hogy az első néhány napban is fennállhatnak. A tüneteket karbantartása – amíg működik – legtöbbször életmódváltással kezdődik, de sok nőgyógyász (sajnos egyből) a gyógyszeres megoldáshoz nyúl, így fordulhat elő az is, hogy tizenéves lányok antidepresszánsokat, illetve fogamzásgátlót szednek.
Vannak azonban bizonyos táplálékkiegészítők is, amelyek esetlegesen segíthetnek a tünetek csökkentésében, például a B6 vitamin, a kalcium, illetve a magnézium. A sok mozgás, a kisebb mértékű koffeinbevitel javíthatja a helyzetet, illetve sok helyen lehet arról olvasni, hogy a ciklus utolsó hetében ajánlott több szénhidrátot fogyasztani, ez ugyanis segíthet a hangulat javításában.
A gyógynövények közül a barátcserje lehet jótékony hatással a tünetek enyhítése során. Erre már orvosi készítmény is létezik, amelyet sok nőgyógyász ajánl kúraszerűen.
Az orvostudományban nyert bizonyítékok arra utalnak, hogy ezen szindrómák tüneteit a hormonszintek változása és az agyban jelen lévő és fontos szerepet betöltő különböző ingerületátvivő anyagok, illetve ezek együttesen okozzák.
Ha a tünetek rendkívül súlyosra fordulnak, érdemes elmenni egy kivizsgálásra, ahol neurológiai, ultrahangos, belgyógyászati, illetve egyéb vizsgálatok is elvégeznek. Lehet, hogy valami más áll tüneteink hátterében, mint a premenstruációs szindróma maga.
A betegség és a hozzá tartozó tünetek, például az ájulás lelki okairól hamarosan olvashatnak egy következő cikkünkben.
Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik
Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.
Érdekességek a hajunkról
A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.
Éjszakai agymosás
Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.
Miért kell figyelni a PH-ra?
A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!
Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai
30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.