Menü

Panelkertészet – második szint

Ki ne emlékezne még a nagymamája kertjében termett cseresznye vagy a nap melegítette savanyú meggy ízére? A mai napig a számban érzem az előkertben szinte pirosra érett, lédús őszibarack ízét. Emlékszem az érzésre, ahogy beleharaptam a szőrös húsába, és a leve a könyököm csúcsán csorgott le a porba, miközben a cica mellettem pihent a tűző napsütésben. Persze arra is emlékszem, amikor a hűvös szobában, a vályogfalak által biztosított hűs klímán egy kistálkában kaptam meg a barackot apró kockákra vágva egy villa kíséretében. Ez volt a civilizáltabb forma. Sokan, sokszor visszaemlékszünk gyerekkorunk ízeire, megrögzötten keressük őket a boltban, a piacon, mégsem találjuk ugyanazt.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha legalább a nagymamánk vidéken vagy legalább egy apró faluban élt, és megtapasztalhattuk e létforma előnyeit és hátrányait, ha megízlelhettük a zöldségek és gyümölcsök természetes aromáját. Ahogy felnőtté válunk, hiányolni kezdjük őket.

Sokaknak lehetősége sem adódik az ízek újbóli megtapasztalására, sőt, a kerti munka vagy a saját termesztésű élelmiszerek egyre kevésbé képezik életük részét. Manapság már rengetegen élnek lakásokban, több tízezren tengetik mindennapjaikat panelházakban, ahol szinte teljesen elvágva érezhetik magukat a természettől. Persze, van lehetőségük lemenni a parkba, sétálni egyet a patakparton, de az mégsem jelenti ugyanazt az élményt. A természettel, az élettel való kapcsolódás nem jön létre. Számos embernek hiányozhat ez az élmény.

Ennek részmegoldásaként kezd elterjedni egy kezdeményezés, amely során a panelházak alkotta lakótelepeken magaságyásokat hoznak létre az épületek között. Ezek a magaságyások a házak között egy elkerített területen találhatóak, és bárki használhatja őket kertészkedésre a lakók közül, aki kedvet érez hozzá. Ez a kezdeményezés létezik már például Budapest XV. kerületében, Újpalotán, valamint Szegeden a Megálló Közösségi Ház szervezésében is.


A szegedi közösségi kert a Megálló Közösségi Ház szervezésében működik
Kép forrása: maszk.hu

A panelkertészet első szintje egyébként a lakásban vagy az erkélyen történő növénytermesztést takarja. Ha a környezetünkben nincs lehetőség magaságyások telepítésére vagy a közösség nem becsüli kezdeményezésünket (bár ez ne így legyen!), akkor még mindig követhetjük ezt a formát.

Milyen jó érzés lehet a friss petrezselymet magas ágyásban termeszteni? Az ember csak lemegy, leszed egy-két csokornyit, majd beledarabolja a levesbe. Így még nagymamáink ízeinek újraélesztésével is próbálkozhatunk.

Miért ne lehetne ez az új hobbink? :)

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?