Menü

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Most elárulom a mi családi receptünket, amit a páromék az angol rokonaiktól tanultak.

A különbség a cottage pie és a Shepherd’s pie között az, hogy míg a cottage pie marhahúsból, addig a Shepherd’s pie bárányhúsból készül. Nagyjából itt ki is merítettük a kettő közötti különbséghalmazt. A két elnevezést egyébként gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig mint láthatjuk, nem ugyanazt az ételt takarják.

A cottage pie elnevezést először 1791-ben említik, a Shepherd’s pie kifejezést egészen 1854-ig nem jegyezték fel. A cottage szó egyébként a falusi munkások szerény lakóházaira utal, és azt követően jelent meg, hogy az Egyesült Királyság szegény lakosai között elterjedt a burgonya fogyasztása.


Kép forrása: more-more-more.co.uk

A recept egyébként kifejezetten egyszerű és a húst leszámítva szerény összetevők alkotják, az íze viszont elmondhatatlanul finom, ezért erről nem is írnék, inkább mindenkit biztatok, hogy készítse el otthon.

Darált marhahúst (vagy pásztorpite esetén bárányhúst) pároljunk meg egy serpenyőben valamennyi olajon vagy zsíron, mintha bármilyen más rakott ételhez készítenénk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Adjunk hozzá paradicsompürét is, és locsoljuk meg egy-két deci vörösborral. Ez a néhány mozzanat talán pluszt jelenthet a hagyományos elkészítési módhoz képest, de így megspékelhetjük az étel ízét. A végén tegyünk még hozzá reszelt sárgarépát és zellert. Ezt külön, a majd készülő két réteg közé is rakhatjuk. Ha kedvünk támad hozzá, keverhetünk bele reszelt sajtot is.


Kép forrása: taste.com.au

Közben készítsünk krumplipürét, ez fog a rakott eledel tetejére kerülni. Fontos, hogy a pürénk ne a szokásos, esetleg porból készült változat híg állagát utánozza, hanem sűrű legyen, így áll majd össze rendesen az étek.

Ha minden alkotóelemmel elkészültünk, egy tepsibe, vasedénybe vagy jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül a hús, egyenletesen eloszlatva. Ha a reszelt sárgarépát és a zellert nem kevertük a húsba, akkor most tegyük föléje, majd rétegezzük rá a krumplipürét. A legjobb, ha fagyiskanállal adagoljuk rá a krumplipürét, így a végén még ínycsiklandóbb kinézetet kölcsönözhetünk a vacsoránknak. A tetejét esetlegesen durvára reszelt sajttal is megszórhatjuk, de az autentikus ételváltozatban ez nem szerepel – próbáljuk ki vele és nélküle is! :) Legvégül pedig dobjuk be a sütőbe, és süssük össze a különböző ízeket!

Zöld tea fogyasztás hatásai

Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el.

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Gyümölcsevés szabályai

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy naponta öt adag gyümölcsöt - illetve zöldséget - kellene enniük egészségük érdekében.

A spenót egészségügyi hatásai

A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható.