Menü

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Most elárulom a mi családi receptünket, amit a páromék az angol rokonaiktól tanultak.

A különbség a cottage pie és a Shepherd’s pie között az, hogy míg a cottage pie marhahúsból, addig a Shepherd’s pie bárányhúsból készül. Nagyjából itt ki is merítettük a kettő közötti különbséghalmazt. A két elnevezést egyébként gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig mint láthatjuk, nem ugyanazt az ételt takarják.

A cottage pie elnevezést először 1791-ben említik, a Shepherd’s pie kifejezést egészen 1854-ig nem jegyezték fel. A cottage szó egyébként a falusi munkások szerény lakóházaira utal, és azt követően jelent meg, hogy az Egyesült Királyság szegény lakosai között elterjedt a burgonya fogyasztása.


Kép forrása: more-more-more.co.uk

A recept egyébként kifejezetten egyszerű és a húst leszámítva szerény összetevők alkotják, az íze viszont elmondhatatlanul finom, ezért erről nem is írnék, inkább mindenkit biztatok, hogy készítse el otthon.

Darált marhahúst (vagy pásztorpite esetén bárányhúst) pároljunk meg egy serpenyőben valamennyi olajon vagy zsíron, mintha bármilyen más rakott ételhez készítenénk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Adjunk hozzá paradicsompürét is, és locsoljuk meg egy-két deci vörösborral. Ez a néhány mozzanat talán pluszt jelenthet a hagyományos elkészítési módhoz képest, de így megspékelhetjük az étel ízét. A végén tegyünk még hozzá reszelt sárgarépát és zellert. Ezt külön, a majd készülő két réteg közé is rakhatjuk. Ha kedvünk támad hozzá, keverhetünk bele reszelt sajtot is.


Kép forrása: taste.com.au

Közben készítsünk krumplipürét, ez fog a rakott eledel tetejére kerülni. Fontos, hogy a pürénk ne a szokásos, esetleg porból készült változat híg állagát utánozza, hanem sűrű legyen, így áll majd össze rendesen az étek.

Ha minden alkotóelemmel elkészültünk, egy tepsibe, vasedénybe vagy jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül a hús, egyenletesen eloszlatva. Ha a reszelt sárgarépát és a zellert nem kevertük a húsba, akkor most tegyük föléje, majd rétegezzük rá a krumplipürét. A legjobb, ha fagyiskanállal adagoljuk rá a krumplipürét, így a végén még ínycsiklandóbb kinézetet kölcsönözhetünk a vacsoránknak. A tetejét esetlegesen durvára reszelt sajttal is megszórhatjuk, de az autentikus ételváltozatban ez nem szerepel – próbáljuk ki vele és nélküle is! :) Legvégül pedig dobjuk be a sütőbe, és süssük össze a különböző ízeket!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.