Menü

Hétköznapi szokásaink, melyekkel ártunk a környezetünknek

A nyugati civilizáció embere döbbenetes mennyiségű szemetet termel, amivel jelentősen terheljük a környezetünket. Tévhitben élünk, ha azt gondoljuk, erre megoldás a szelektív hulladékgyűjtés! Sajnos az így gyűjtött szemétnek csak egy részét tudják újra használni, és az újrahasznosítás is jelentős mennyiségű energiát emészt fel. Gondoljunk csak ennek szállítási költségére, és a feldolgozáshoz felhasznált energiszükségletre. Köztudott Magyarországon is, hogy a szeméttelepeink rohamos mértékben telnek be, és az előzetes várakozásokat jelentősen felülmúlva van szükség azok bővítésére. Kis odafigyeléssel sokat tehetnénk környezetünk védelméért, de ehhez tisztában kell lennünk környezetártó szokásainkkal. Pedig a változtatáshoz nem kell sok idő és pénzt, csak egy kis odafigyelés. Segítünk, hogy mik azok a hétköznapi szokások, amiken ideje változtatni!

Az ásványvíz tilos! Óriási tévhit, hogy csak az ásványvíz az egészséges víz. Persze ebben a szemléletben óriási üzlet rejlik... De egy műanyag palack életútja annyi üzemanyagot emészt fel, amennyivel azt tele is tudnánk tölteni. Gyakorlatilag egy fél literes palack megvásárlásával fél liter üzemanyagot pazaroltunk el. Ugye, elgondolkodtató...? Helyette inkább vegyél víztisztítót (csak elsőre tűnhet drágának, ha kiszámolod, mennyit költesz ásványvízre, másképpen fogod látni a dolgot), vagy forrald fel a vizet, ha aggódsz, egészséges-e a csapvíz. Persze a legtöbb helyen semmi gond a vezetékes vízzel, amire mi fanyalgunk, azt rengeteg országban áhitják, mint egészséges innivalót. Ha pedig elmegyünk hazulról, vigyünk magunkkal inni ahelyett, hogy úton-útfélen vizet vásárolnánk! S ha már a víznél tartunk - vigyázzunk természetes vizeinkre, nem mindegy, hogy mit engedünk bele! A rengeteg vegyi tisztító- és mosószer mind árt neki, így ezen a téren is törekedjünk a természetességre!

Szatyrok és zacskók: Tévhit, hogy a környezetet védjük, ha úgymond biológiailag lebomló szatyrokat vásárolunk a pénztáraknál. Aki már látott ilyet lebomlani, megváltozik a véleménye: a zacskó nem tűnik el, csak apró darabokra foszlik. Az egyetlen helyes megoldás, ha hordunk magunkkal szatyrokat, és minden vásárlásnál ezeket használjuk. Ugyanezt megtehetjük a zöldség, gyümölcs és pékáruk vásárlásakor is - érdemes, mert naponta egymillió (!) neilonzacskó fogy hazánkban.

Ne dobd el a csikket! Döbbenetes, hogy mennyi dohányzó ember szemetel a mai napig. Azt tudják, hogy nem illik csomagolási szemetet, papírzsebkendőt eldobni, de a cigarettacsikket teljes nyugalommal pöckölik a földre. Csak pár utcát összetakarítva több kiló csikk gyűlik össze a földről. Sajnos sok gondot okozhatnak, aki például sétáltatott már kiskutyát városban, ismeri, hogy milyen komoly odafigyelés szükséges, hogy ne egyen fel csikkeket a földről. Persze ugyanerről a kisgyerekes anyukák-apukák is tudnak mesélni. Legyen bennünk annyi kultúra, hogy a cikkeket is szemetesbe helyezzük! No és azt még nem is említettük, amikor az autóból kipöckölt csikkek tüzeket okoznak...

Komposzt mindenek felett: A családi házban élők komposztáljanak! Gyűjtsük össze az ételhulladékokat, maradékokat egy külön szemetesben, majd az udvaron egy erre szolgáló komposztálóba dobjuk a zöldhulladékkal együtt. Így jelentősen kevesebb szemét kerül zsákokba, hiszen teljesen felesleges olyasmivel megtömni a kukákat, nájlonokat, amik egyébként le is tudnának bomlani, és táplálnák a földet.

Okosan a papírral! Gondoljuk át, mennyi papírt használunk, mert igen, erdőket vágnak ki érte! Szalvéták helyett használjunk konyharuhát, papírzsebkendő helyett mosható textilzsebkendőt, és papírtörlő helyett pedig törlőrongyokat! Nyilván ezeket is ki kell mosni, de ez még mindig jóval környezetbarátabb. Főleg hogy ezek a kis textilek beférnek egy-egy mosás mellé, amikor nagyobb ruhadarabokat már nem tudnánk a mosódobba tenni. Persze elhitették velünk, hogy az eldobható sokkal higiénikusabb. Ez természetesen, hiszen jelentős profit rejlik a papírárukban. Ugyanígy gondoljuk át a fénymásolópapír-igényünket is! Csak olyan e-maileket nyomtassunk ki, amikre tényleg szükségünk van, és használjuk fel a papír mindkét oldalát! A postán kapott, lejárt hivatalos leveleket felhasználhatjuk jegyzetpapírnak, és ugyanez igaz a borítékokra is.

Gyűjtsük a kupakokat! Ma már nagyon sok szervezet várja ezeket jótékonysági céllal, gondoljunk a beteg gyerekekre, mielőtt a szemetesbe dobnánk a flakonok, tejesdobozok kupakjait!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?