Menü

Tényleg kevesebb fűszert kellene használnunk?

Gyakran halljuk, hogy árt az egészségünknek, ha túlságosan fűszeresen étkezünk. Nos - ez egy kicsit pontatlan információ, tisztázzuk, hogy mi a valóság!

Érdemes megnézni azon kultúrák embereit, ahol a fűszeres étkezés elterjedt, például az indiai vagy mexikói népeket. Nem úgy tűnik, hogy ártalmas az egészségükre az étkezési módjuk. Gyakran érvelnek azzal, hogy az ő szervezetük máshoz szokott hozzá - ami igaz is, hiszen rengeteg olyan csípős ételt esznek, amit az átlagos magyar emberek nem fogyasztanának el örömmel. No de a magyarok sem arról híresek, hogy ízmentes gasztronómiai szokásokkal bírnának!

Szögezzük le már a legelején: a legtöbb esetben nem a fűszerekkel van baj. Hanem azokkal az ételekkel, amikhez használjuk őket, és a kettő együttes kombinációja okoz problémákat. Természetesen vannak olyan betegségek, amelyek esetén a szervezet nehezen tolerálja az erősen fűszeres ételeket. Azonban ha nem ilyen speciális problémával küzdünk, akkor a fűszerekkel alapvetően semmi gond nincsen. Hiszen mik is a fűszerek...? Szárított növények.

Problémát szokott jelenteni, hogy minden fűszert egybe mosnak - pedig például a sót, valamint a csípős paprikát külön kellene választanunk a többitől. Figyeljük meg a szervezetünket, hogy mire hogyan reagál! Aki érzékenynek hiszi magát a fűszerezésre, annak lehet, hogy csak kevesebb sót vagy csípőset kell ennie. Vagy arra az ételre reagál nehezen, amit fűszerezett.

A magyar étkezési szokások bökkenője, hogy zsíros, nehéz ételeket fogyasztunk, tele kalóriával, szénhidráttal és zsírral. Pedig ha könnyebb, de rostosabb ételek mellett tennénk le a voksunkat, akkor akár nyugodtan fűszerezhetnénk... A diéták, fogyókúrák is sokak számára itt akadnak el: azt hiszik, hogy azzal egyetemben az ízekről is le kell mondaniuk.

Fontosabb, hogy kevésbé hízlaló, kevésbé vércukorszint-emelő ennivalót tegyünk a tányérunkra, mint az, hogy a fűszereket és ezzel együtt az ízeket megvonjuk magunktól! Noha az is ismeretes, hogy a kevesebbet sózó, fűszerező emberek álltják: jobban érzik az alapanyagok valódi ízeit. Ezt végülis bárki meg tudja erősíteni, aki kevesebb sót és cukrot használ. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat étkezés közben, s találjunk egészséges egyensúlyt. Nem aszkétának kell lennünk, csak tudatosnak...

Egészséges nassolnivalók

Ha fogyókúrázol, akkor is ennél, ha amúgy nem vagy éhes. Ilyenkor inkább engedj a kísértésnek! Válogass kedvedre az alábbi 21 finomság közül, melyek ráadásul nem tartalmaznak többet 100 kalóriánál.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.

Várandósság alatti étrend

Nem, nem kettő helyett eszünk. Ikrek esetén se három helyett. Minőséget és nagyon jól megkomponált, tápanyagdús táplálkozást kell összerakni. Nem is olyan egyszerű.

Spárga a szuperegészségért

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojásfehérje tartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.