Menü

Nagyobb eséllyel híznak el az asztmás gyerekek?

A legújabb felmérések szerint 50%-kal nagyobb eséllyel híznak el azok az asztmás gyerekek, akiknél a diagnózis már legalább 10 éve fennáll.

A kutatók szerint a légzés nehezítettsége azt okozza, hogy az asztmás gyermekek kevesebbet mozognak. Egy 10 éves tanulmány során azonban az is kiderült, hogy 43%-kal csökken az esélyük az elhízásra, ha a légzéskönnyítő inhalátoraikat rendszeresen használják.

Sajnos nagyon sok asztma elleni szernek mellékhatása a súlygyarapodás, ötből egy 10 és 11 év közötti brit kisgyermek túlsúlyos, míg 11-ből egynek írnak fel inhalátort vagy más gyógyszert.

A tudósok azonban még nem biztosak a pontos ok-okozati viszonyban az asztma és az egészségtelen mértékű súlygyarapodás között. „Az asztma és az elhízás gyakran jelentkezik együtt gyermekeknél, de az még nem tiszta, hogy az asztmás gyermekek rendelkeznek magasabb kockázati tényezőkkel az elhízásra, vagy a túlsúlyos gyermekek hajlamosabbak az asztmára.” – nyilatkozta Dr. Zhanghua Chen, a kutatás vezetője.

Ha egy gyermek asztmás és mellette még túlsúlyos is, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála anyagcsere betegségek a későbbiekben, például II-es típusú cukorbetegség. Mindezen megállapítások igazolásához azonban még több kutatás szükséges, főleg ha a pontos okokat is meg szeretnék találni az asztma és az elhízás között.

Amit azonban addig is fontos megjegyeznünk, hogy észben tartsuk azt, hogy korai gyermekkori asztma diagnózis esetén azt megfelelően tudjuk kezelni, és ezáltal a tüneteket a minimális szintre tudjuk csökkenteni.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.