Menü

Csicseriborsót az étrendünkbe!

Kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják hazánkban ezt a nagyon egészséges, és széleskörűen felhasználható hüvelyes zöldséget, a csicseriborsót. Pedig érdemes, úgyhogy bemutatjuk, milyen módokon készíthetjük el, és hogyan, miért kössünk vele életre szóló barátságot.

Jól megfér a borsó, a bab, a zöldbab és a sárgaborsó mellett, még akkor is, ha keletről származik. Mivel kifejezetten ajánlott hüvelyes zöldségeket fogyasztani, hiszen sok rostot és fehérjét, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezért érdemes tudatosan is alkalmazni őket a konyhánkban. Nem meglepő, hogy minél változatosabban esszük őket, annál egészségesebbek - no és persze minél több fajtájukat vesszük magunkhoz, annál jobb! Érdemes hát a csicseriborsóval szélesíteni a repertoárunkat, amelynek jellegzetessége, hogy felsorolt előnyei mellett sok vasat és kalciumot tartalmaz, pozitív hatást gyakorol az érrendszerre, valamint csökkenti a vércukorszint ingadozását.


A csicseriborsó (középen fent) a többi hüvelyessel együtt

Általános tévhit, hogy a hüvelyesek puffasztanak, pedig ez nem ennyire egyszerű. Igen jól segítik a hüvelyesek az emésztést, és kitakarítják a bélrendszerből, ami nem oda való, ez pedig esetleg gázok formájában (is) távozik. Érdekesség, hogy a vegetáriánusok esetében ez a puffasztó hatás ritkábban jelentkezik - mindez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állati eredetű ételek sokkal tovább maradnak a bélrendszerben, mint a növényi táplálékok.

A csicseriborsóhoz többféle változatában is hozzájuthatunk: száraz csomagolásban is megvásárolhatjuk, ebben az esetben fontos, hogy elkészítés előtt sok más hüvelyessel egyetemben előző nap be kell áztatni. Ha erre nincs időnk, akkor tegyünk a főzővízhez egy szódabikarbónát, úgy gyorsabban elkészíthető. A konzerves változat természetesen egyszerűbb és gyorsabb, noha ismeretes, hogy a konzerves ételek azért kevésbé egészségesek, ráadásul a csomagolás sem éppen környezetbarát. Mindenesetre ha egy-egy alkalommal sietünk a főzéssel, és gyors étekre van szükség, akkor praktikus lehet. A biopiacokon kimérve is megvásárolhatjuk a csicseriborsót - noha nem túl gyakori, de nyilván ez a friss és zsenge változat a legajánlottabb.

No de térjünk a lényegre, milyen módokon készíthető el a csicseriborsó? Óriási előnye, hogy nagyon sokféle változatú receptje ismert.

1. Készíthetünk belőle levest - s közben ne spóroljunk a fűszerekkel, úgy finom! A keleti ízvilág fűszerei is illeszkednek hozzá.

2. Főételként fogyaszthatjuk akár hús helyett is, ragunak elkészítve és más zöldségekkel, mellé például kölest, kuszkuszt, vagy barnarizst tálalhatunk.

3. Összeállíthatunk belőle húsmentes kis szeleteket, amit akár zöldséggel, akár hamburgerpogácsaként is ajánlunk.


Zöldséggel natúran...


... vagy hamburgerpogácsaként

4. Készíthetünk csicseriborsóból zöldségfasírtot - egyébként belőle készül a sokak által keleti gyorsétkezdékből már ismert falafel is.

5. A humuszt szintén sokan ismerik a különböző keleti éttermekből, azt viszont kevesen tudják, hogy csicseriborsóból készül, és otthon is könnyen elkészíthető. Ha már a krémes étkeknél tartunk - a csicseriborsó kiváló szendvicskrém alap, ami megfelelő fűszerezéssel isteni kence a reggelikhez és vacsorákhoz egyaránt. A szendvicskrémet még csicseriborsólisztből is elkészíthetjük - merthogy igen, ilyen is van, és a reformkonyha kedvelőinek az egyik kedvence.

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

A bor egészségügyi hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.