Menü

Menüváltozatok diétás életmódhoz

A magyar étkezési szokások szerint egy átlagos ebéd sorrendje és tartalma: leves, főétel és desszert. Igen ám, de egy ilyen menüsor kalóriatartalma igencsak elgondolkodtató! Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani az egészséges testsúlyunkat, akkor érdemes átalakítani a hagyományos menüt. Igen ám, de hogyan? Segítünk!

Nem kötelező repertoár

Bizony teljesen szükségtelen az ebédek, estebédek során végigenni ezt a hosszadalmas, (legalább) háromfogásos ételsort. Valójában elég egy dolgot kiválasztani közülük, és azt fogyasztani! Ha az egészséges mennyiségű táplálékra szoktatjuk magunkat, akkor egy étkezés során elegendő csak levest, vagy csak főételt enni. A jó hír, hogy ráadásul kevesebb főzöcskézéssel jár az új szokás kialakítása, hiszen amit máskor egy alkalommal besöpörtünk, az most 2-3 nap menüjét képezheti. Ugyanazon étekből többet készíteni jóval egyszerűbb, mint sokféle ételt főzni egyszerre.

A "hogyan" sokat számít

Ha hagyományos módon sülnek-főnek az étkek a sokfogásos ebédhez, akkor különösen hízlalóak. A klasszikus felállás szerint a leves tésztával, a főétel sok körettel, és cukrot tartalmazó savanyúsággal, a desszert pedig finomliszttel és cukorral készül. Nem csoda hát, ha egy átlagos ebéd sokszor kiteszi egy teljes nap ajánlott kalóriamennyiségét! Máris sokat teszünk önmagunkért azzal, ha ezeket az alapvető dolgokat átalakítjuk:
* Levestészta: elhagyható,a leves enélkül is finom, sőt! Helyette inkább sok zöldséget tegyünk, főzzünk bele. Még ízesebb is lesz ily módon.
* A főétel készítése során panírozás helyett grillezzünk, vagy használjunk egészséges és diétás panír alapanyagokat, mint például a teljes őrlésű liszt, valamint zsemlemorzsa helyett a tört magvak.
* A főételhez választott köret is sokat számít: ne csak krumplit és rizst fogyasszunk, hanem batátát, zellert és különböző más zöldségeket, amiket bár kevésbé ismerünk, de érdemes összebarátkozni velük.
* A desszert teljes mértékben elhagyható, de az édesszájúakat se ejtsük kétségbe: mindenféle finomságot el lehet készíteni diétásan is. Viszont a finom süteményekre és más édességekre is igaz, ami a levesre: önmagukban is helytálló ebédet, vagy étkezést képezhetnek.

Okosan sokfélét

Aki viszont szeretne hódolni a többfogásos étkezéseknek továbbra is, az tanuljon az elegáns éttermektől: itt pontosan azzal számolnak, hogy illendő módon fogyasztunk előételt, levest, főfogást, majd édességet - de éppen ezért nagyon apró adagokat adnak! Sokan kritizálják ezeket a nívós helyeket, hogy "mindössze összemaszatolják a tányért". Nos, nem véletlenül: ezek az apró adagok garantálják, hogy egészségesen, kellemetlen teltségérzet nélkül kóstolgassuk végig a menüsor különböző részeit egymás után. Ha otthon is mindenből csupán apróbb adagokat fogyasztunk, akkor nyugodtan végigkóstolhatjuk az ebéd összes fogását.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.