Menü

Miért fáj a torkunk?

A hideg évszakban nagyon sokan szenvednek a torokfájás és a hozzá kapcsolódó kellemetlen tünetek miatt. De biztos, hogy csak a hűvös idő az oka? Tudj meg mindent arról, hogy miért fájdulhat meg a torkod, így könnyebben megküzdhetsz vele és megelőzheted a betegségedet! Gyógyulj szívvel-lélekkel!

A torokfájást legtöbb esetben szimplán a hidegnek tulajdonítják, pedig ennél összetettebb a betegségek kialakulása. Ha csupán erről lenne szó, akkor akár egész télen betegek lehetnénk. Mégis, egyszer megbetegszünk ugyanabban a szituációban, máskor pedig nem. Vajon miért lehet ez? Az immunrendszerünk állapota nem annyira ingadozó, mint ahogy jönnek-mennek, vagy (jó esetben) elmaradnak a megbetegedéseink.

Valójában sok tényező együttállása adja ki, hogy megbetegszünk-e vagy sem, ez esetben hogy megfájdul-e a torkunk és megfázunk, avagy sem. Mik ezek?

1. Általános körülmények: mint időjárás, környezet és öltözködés. A meteorológiát nem tudjuk befolyásolni (csak a hozzá viszonyított reakciónkat), az öltözködésünket viszont megválaszthatjuk. Persze ember legyen a talpán, aki minden nap minden időjárási és környezeti körülményhez tökéletesen és praktikusan tud ruházatot választani.

2. Fizikai állapot: Immunrendszerünk állapota, testhőmérsékletünk, valamint testünk teljes, jelenlegi állapota. A szervezet egy nagy gépezetként működik, ezért ha valamely részén működési feladatokat kell megoldani, azaz meggyógyítani valamely részterületet, akkor az egész sejtkoncentráció átalakulhat. Az agy, mint irányító rendszer ugyanis másképpen mozgosíthatja és csoportosíthatja az erőforrásokat. Emiatt fontos egészként tekinteni rá, és nem csak részleteket kiragadni, például egy-egy betegség esetén. Ehhez hozzáadódik még például, hogy mennyire vagyunk hozzászokva az aktuális időjárási, vagy hőmérsékleti körülményekhez.

3. Felismerési készségek: Sok múlhat azon, hogy milyen gyorsan reagálunk testünk jelzéseire, azaz milyen sebességgel "csípjük el" a betegséget, és akkor mennyire intenzíven dolgozunk a gyógyulásunkon. Nyilván minél előbb, annál jobb. Ha például érezzük, hogy kapar a torkunk, akkor érdemes azonnal gyógyteát és vitaminokat fogyasztani, friss gyömbért rágni (minél többet - lefekvés előtt is, sőt akár egy darabot éjszakára is tartsunk a szánkban, kiváló és természetes torokfertőtlenítő). Valamint mielőbb megtalálni, hogy lelki szinten miért lettünk betegek.

4. Lelkiállapot: A betegségeknek szinte minden esetben van valamilyen lelki oka is. Igen, még a téli megfázások, torokmegbetegedések esetében is! A fizikai és külső körülmények csak egyfajta utat nyitnak ahhoz, hogy lelki történéseink megnyilvánuljanak testi szinten is. Ezzel ugyanis jelzéseket, üzeneteket küldenek a számunkra. De vajon milyen üzenete lehet a torokfájásnak, megfázásoknak?

* Nem mondunk ki valamit. A torokfájások gyakori oka a bent rekedt, bent tartott energia, mintha szinte fojtogatna minket az, amit gondolunk, de mégsem adjuk ki magunkból. Főleg akkor, ha azért áll elő ez a helyzet, mert félelemből nem merünk kimondani dolgokat.

* A torokgyulladás gyakori háttere is ebből következik - a magyar szólás-mondások sok esetben beszédesek a betegségek lelki okaival kapcsolatosan: úgy mondják, "be van gyulladva", azaz fél valamitől, nem meri megtenni. Vagy éppen megtette, de tudatosan vagy tudat alatt fél annak következményeitől.

* Akkor is kialakulhat, ha valami negatív vagy nehéz dolgot mondunk ki. Akár olyasmit, amit aztán megbánunk, akár olyat, amit nem volt könnyű kimondani. Ugyanebben az esetben is ezek a súlyos energiák azok, amik kvázi áthaladnak a torkunkon, pontosabban a torokcsakrán át (aki nem ismeri a csakrákat, ezek testünk fő energetikai pontjai). Az sem mindegy, hogyan mondunk valamit: ha például kiabálunk, vagy nem konstruktív kommunikációs stílust használunk, az szintén ilyesfajta feszültségeket szülhet.

* Ha valamit "nem tudunk lenyelni", tehát nem tudunk elfogadni, feldolgozni, akkor is létrejöhet a torokfájás, hiszen ez is egyfajta energiablokkot képez a torok területén, csak a másik irányba.

* Korlátozó hiedelmek: Gyakori, hogy teljes mértékben összekapcsoljuk a külső körülményeket a betegségekkel, és inkább ez a hozzácsatolás, mint maga a fizikai tényező az, ami megbetegít. Ha például úgy véljük, hogy megfázhatunk, ha kabát nélkül szaladunk ki a hidegbe, vagy hogy minden télen torokgyulladásunk van, amikor a hideg megérkezik, akkor sokszor már ezek a negatív hiedelmek azok, amik megbetegítenek, nem pedig a gyakorlati tényezők. A jó hír az, hogy le tudunk számolni ezekkel a minket nem szolgáló hiedelmekkel! Sokan számolnak be olyan tapasztalatokról, hogy miután ezeket maguk mögött hagyták, már akkor sem betegszenek meg pusztán a hideg időjárás miatt, ha pólóban szaladnak ki a postás elé.

No de miért is fontos, hogy mi a betegségünk lelki oka? Azért, mert ha ezt megtaláljuk, azzal jelentősen felgyorsíthatjuk a gyógyulásunkat. A tudatalattink ugyanis érzékeli, hogy "átvettük az üzenetet, a betegségre már nincs szükség".

Fontos információ: A betegségek lelki okai minden esetben egyediek és egyénre szabottak lehetnek. A fenti leírás csupán lehetséges útmutató, hogy milyen irányban érdemes keresgélni. Amennyiben többet szeretnél megtudni a témáról, látogass el a Lélekolvasó Terápiás Műhely egészségterápiás weboldalára!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.