Menü

Ez Magyarország bakancslistája

A pénz csak az ötödik vágyként szerepel a magyar emberek kívánságlistáján, más néven bakancslistán. Jobban vágyunk utazásra, élményekre, boldogságra és nagy tettekre – derül ki a Meglepkék.hu 4700 fő megkérdezésével készített internetes felméréséből. Az emberek vágyai között akadnak egészen hétköznapi, extrém és pikáns dolgok is.

Ez Magyarország bakancslistája:
1. Utazni
2. Különleges élményt átélni
3. Boldog kapcsolatok
4. Nagy tettet véghezvinni
5. Pénzügyi sikert elérni

Hazai tájak és űrutazás

A bakancslista első helyén toronymagasan az utazás szerepel, amit a válaszadók 70%-a jelölt meg legfőbb vágyaként. A legtöbben valamilyen különleges helyre szeretnének eljutni, mint a Hawaii-szigetek, a Bahamák vagy a Grand Canyon. Emellett sokan hazánkat szeretnék jobban bebarangolni, míg mások civilizációtól elzárt helyekre vágynak eljutni, néhányan pedig űrutazásról álmodnak.

A lista második helyén a különleges élmények átélése áll. A válaszadók 43%-a szeretne élete során legalább egyszer valami rendkívülit átélni. Például ejtőernyőzni, vadvízen evezni, búvárkodni, delfinekkel úszni vagy tengerparton lovagolni. Emellett számottevő azoknak a száma akiknek a titkos vágya valamilyen erotikus élmény.

„Az élmények pszichológiája nagyon különleges. Már maga a tervezgetés, a készülődés is az élmény része, és ha megvalósul, az mámoros érzés. Ha az élmény a komfortzónánkon kívül van, vagy régen dédelgetett álom, a megvalósulással nő az önbecsülésünk. Még évek múltán is jó érzés tölti el az embereket, ha visszaemlékeznek rá” – mondta Sashalmi Attila, a Meglepkék.hu ügyvezetője, aki maga is az extrém sportok megszállottja, és több ezer embernek segített már élményt szerezni.

Boldog emberi kapcsolatra a válaszadók 37%-a vágyik, ami így harmadik a sorban. A boldog párkapcsolat mellett családi és baráti kapcsolat is a listán szerepel. Sokan vágynak szerelemre, mások családot szeretnének alapítani. Van aki a külföldön élő barátnőjét szeretné viszontlátni, míg másnak a leghőbb vágya kibékülni a szerelmével.

“Siker, pénz, csillogás, ez az álmom.”

Magyarország képzeletbeli bakancslistájának negyedik helyén valamilyen különleges egyéni teljesítmény elérése szerepel. A válaszadók 27%-a vágyik olyan fizikai vagy szellemi kihívásra, mint lefutni a maratont, meghódítani egy hegycsúcsot vagy megtanulni valamit: egy idegen nyelvet, hangszeren játszani, táncolni.

A gyakori célok között szerepel az önismereti vagy spirituális fejlődés. Sokan szeretnék teljesíteni az El Caminót, de akad, aki kézműves szeretne lenni, valaki pedig szeretné átevezni az Atlanti-óceánt.

A pénz csak ötödik az emberek listáján. A válaszadók 28%-a vágyik pénzügyi és anyagi sikerre. A legtöbben már anyagi biztonsággal is beérnék, míg mások gazdagok akarnak lenni, vagy megnyerni a lottó ötöst. Néhányan konkrét dolog megszerzésére vágynak, mint egy egyszerű bútorcsere, passzívház építése vagy egy sportautó vásárlása. Volt egyvalaki, akit egy komposztáló tenne boldoggá tenne a kert egyik végében.

Leírja, vagy fejben tartja?

Mindössze a megkérdezettek 11%-a mondta azt, hogy leírja a bakancslitáját valahová - papírra, noteszba, a hűtőre vagy valamilyen számítógépbe, okos kütyübe. Pedig érdemes lenne. Akik leírták mit akarnak megvalósítani, azok 56%-a már legalább három dolgot kipipálhatott a listáról. Ezzel szemben akiknek csak a fejében volt meg a lista, azoknak mindössze 34%-a tartott itt.

A felmérés rámutat, hogy az igazi megvalósítókat az ismerőseik is inspirálják, segítik. Minél több dolgot valósított meg valaki a terveiből, annál nagyobb szerepet játszik benne a környezetünk támogatása. Leginkább a szeretteink, a barátok és munkatársak inspirálnak - sőt néha meglepnek egy élménnyel, például évfordulóra vagy ünnepi alkalomra.

###

A felmérés módszertana

Online, önkitöltős kérdőíves kvantitatív kutatás. Elemszám 4747 fő. Az adatok elemzése statisztikai módszerekkel történt. A felmérés nem reprezentatív. Az adatgyűjtés 2016. november 16. és november 30. között történt.

A Meglepkék.hu Magyarország első élményajándékokkal foglalkozó vállalkozása. Az extrém sportoló Sashalmi Attila alapította 2005-ben. Az alapító szenvedélyére épülő vállalkozás a kezdetektől fogva nemcsak közvetíti az élményajándékokat, hanem minden élményt ki is próbál és folyamatosan tesztel, a főzéstől a repülésen át a szélcsatornáig.

A vállalkozás folyamatosan kutatja az újabb élményeket, valamint több saját élményterméket is fejlesztett, mint az ajándékozható romantikus élmények, a romantikus lánykérés és ajándékozható műrepülés. 2009-ben elkészítették Magyarország romantikatérképét, amelyen az ország legromantikusabb helyeit gyűjtötték össze. www.meglepkek.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?