Menü

Érvek az öregedés mellett

Öregedni, megöregedni igenis jó! A mai társadalom fiatalság-fétise elképesztő, és óriási üzlet rejlik ebben a szemléletben - talán ezért esik kevesebb szó arról, hogy miért is jó idősebbnek lenni. Ne csak a hátrányokról panaszkodjunk, hanem élvezzük ki a fantasztikus lehetőségeit és előnyeit! Összegyűjtöttük azokat az érveket, amik igenis amellett szólnak, hogy "nem csak a húszéveseké a világ".

A bölcsesség nem csak közhely

A legtöbbet emlegetett közhely, hogy egyszerre leszünk öregebbek és bölcsebbek. Önmagában ez nem hangzik túl izgalmasan, hiszen valamiféle unalmas vének tanácsára asszociálunk belőle, vagy éppen olyasfajta lexikális tudásra, amiből nem derül ki, miért is lenne nagy érték az a sokat emlegetett bölcsesség.

Valójában pedig igenis élvezetes, hiszen idővel megtanuljuk jól, jobban kezelni az élethelyzeteinket, megismerjük a világ működését és önmagunkat. Míg tizen-huszonévesen szinte kiszolgáltatottak vagyunk információk nélkül, mostanra tájékozódhattunk azokról a dolgokról, amik segítenek minket a mindennapi életünk során, és mindezeket alkalmazni is tudjuk magunkra nézve.

Azt csinálunk, amit akarunk

Idővel az ember egyre inkább megtanulja elengedni a megfeleléskényszert, és kevésbé buzog benne a vágy, hogy mindenkinek tetsszen az, amit csinál. Ahogy idősödünk, úgy lesz egyre több döntési jogkörünk, és ez bizony jól tud esni! Már nem szabják meg, hogy mit tanuljunk, mit olvassunk, vagy hogy éppen hogyan neveljük a gyereket - aki esetleg már ki is repült mostanra. A szabadidőnket szabadabban oszthatjuk be, az iskolában nem osztályozzák le, hogy megvolt-e a tegnap esti mosogatás és azt olvashatunk, tanulhatunk, amit csak akarunk. Ez a fajta szabadság pedig igen kedves tud lenni.

Békében önmagunkkal

Igaz, hogy a szépség, a külső idővel fakul, mégis jellemző, hogy az idő előrehaladtával jobban el tudjuk fogadni magunkat. Talán rájövünk, hogy a fiatalon oly fontos külső csillogás vajmi keveset ad hozzá a boldogsághoz. S noha a celebek, akik egész életükben a külsejükből éltek, nehezebben barátkoznak meg az öregedés gondolatával, a legtöbben azért az évek számának növekedésével egyre inkább megbarátkoznak saját magukkal. Érdekes volt az a felmérés, amely kimutatta, hogy a külsőleg szebb emberek azok, akik nehezebben viselik külsejük változásait, míg az "átlagosak" könnyebben kezdenek el a valódi értékekre figyelni ezen az úton.

Fontos a saját felelősség

Noha az idősebb generációról az a kép él, hogy fillérre számolgatja a nyugdíját a gyógyszertár előtt, ez azért egy nagyon leszűkített nézőpont. Mondhatjuk, hogy könnyebben boldogok a más országok öregebbjei, hiszen kellemes anyagi körülmények közt élnek. De tudjuk, a boldogság egy belülről kifelé induló folyamat, így hát nem is elsősorban a pénzen múlik. A generáció nehézsége, hogy kevésbé tanították meg a saját felelősségvállalásra, ami az életüket és a boldogságukat illeti. Pedig elsősorban mindenki saját maga tehet azért a legtöbbet, hogy jól érezze magát a bőrében - méghozzá életkortól függetlenül.

Tény és való, hogy a test használódik az idők folyamán, de a gondolkodásunk befolyásolja legjobban a fizikai testünk működését. Az életkorral járó betegségek nem csak és nem elsősorban abból adódnak, hogy sejtjeink nehezebben regenerálódnak, hanem abból, hogy a betegségeket okozó konfliktusokat, kríziseket nem oldottuk meg, és az ebből fakadó nehézségek és testi jelzések halmozódnak. Tehát a szellemi és fizikai egészségünk megőrzéséért úgy tehetünk legtöbbet, ha odafigyelünk az életmódunkra, testi-lelki egészségünkre egyaránt. Ezt pedig kortól függetlenül bárki megteheti, csak elhatározás kérdése.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.