Menü

Mitől fáj a torkunk és mit kezdjünk vele?

A torokfájás sajnos a mindennapok velejárója az őszi és téli időszakban. Érdemes többet megtudni róla.

Minél többet vagyunk zsúfolt, zárt helyen, és minél több emberrel érintkezünk, annál nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőzést, amelynek terjedését a csapadékos, hűvös idő is fokozhatja. A gyermekintézmények, úgymint bölcsődék, óvodák, iskolák, de a játszóházak „remek” terepei ilyenkor (is) a különböző baktériumoknak és vírusoknak. A gyermek könnyen elkapja, majd pedig ugyanilyen könnyen végig is fertőzi a családot.

A torokfájást vírusok, vagy baktériumok okozzák és igen kellemetlen tünetekkel járhatnak, a viszkető érzéstől egészen az elviselhetetlenül égetőig. Az egész torokfájás lehet egy komplett felső légúti fertőzés része, ilyenkor láz, orrfolyás, köhögés is nehezíti szegény beteg dolgát.

Az ember torokfájás esetén teljesen természetesen első nekifutásra igyekszik csökkenteni valahogyan a fájdalmat. Ha gyógyszerhez nyúlunk, számos fájdalomcsillapító áll rendelkezésünkre, amely valóban hatékony lehet, de elképzelhető, hogy elég a megnövelt folyadékbevitel (pl.: meleg citromos teával), a torokfertőtlenítő cukorka, tabletta, vagy spray, esetleg a pihenés, borogatás. A közérzet javulása már fél eredmény, de figyelni kell rá, hogy maradjunk a gyógyulás útján, azaz folyamatosan csökkenjen a gyulladás, elmúljon az összes tünet.

Ha makacs a fertőzés, antibiotikumkúra jöhet, és van olyan, hogy az sem segít. Ilyenkor elképzelhető, hogy mintát vesznek azért, hogy megállapítsák, mivel lehetne elpusztítani a kórokozót.

Mint más esetben, itt is sokkal tisztább és fájdalommentesebb dolog a megelőzés. Mindenki tudja, a megfelelő táplálkozás és a gyakori kézmosás a kulcs, ugyanakkor bármennyire nem esik jól a hidegben kimenni a szabadba és az bármennyire veszélyes is, ajánlatos azt mindennap megtenni.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.