Menü

Ne tömd tele cukorral a gyereket karácsonykor sem

Tudta? Az adventi időszakban nagyon sok gyerek cukorfüggővé válik – hacsaknem már előtte is az volt. Csakhogy ez a jelenség igen lappangó, hiszen a felnőttek többsége teljesen normálisnak gondolja, ha a gyerek örökké édességért ácsingózik. A kicsik szeretik az édes ízt - ez pedig számukra mindent megmagyaráz. Sajnos a gyerekek negyedénél ennél jóval többről van szó.

Persze nem egyszerű a felnőttek dolga, a kevésbé tájékozottak úgy gondolják, a reggeli cukros kakaópor teli van szükséges vitaminokkal, a csokoládé pedig kell energiát ad a dolgozatokhoz és a vizsgákhoz. A cukor pedig nagyon is veszélyeztetheti az egészségét a fiatal korosztálynak is, hiszen a testük és gondolkodásuk tanulási folyamatban van. Ilyenkor tanulják meg, mi az egészséges és mi nem, és a zsírsejtjeik is ebben az időszakban alakulnak ki.

Ünnepek ide vagy oda, ilyenkor is figyeljünk a gyermekek egészségére, és ne tömjük őket tele cukros édességekkel. Igen, létezik más megoldás!

Klasszikus, és mára elavult szemlélet, hogy cukorkával és csokoládéval kell megörvendeztetni őket Mikulás és karácsony idején. Amikor ez kialakult, a legtöbb család még nem tehette meg, hogy minden nap kerüljön valami édesség az asztalra, az ünnepi időszak pedig kivételesnek számított. Ezzel szemben az alsó középosztálytól kezdve a legtöbb gyermek 1-3 naponta juthat efféle nyalánkságokhoz.

Mivel örvendeztessük meg a kicsiket, ha nem effajta édességekkel? Válasszunk például az alternatív lehetőségek közül: kaphatóak már cukormentes, egészséges édesítőszerrel készült csokoládék, vagy ajándékozzunk több gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, olajos magvat, esetleg apróbb, de hasznos vagy kedves ajándéktárgyakat. Kiváló megoldás az is, ha időt, tehát élményajándékot adunk a gyerekeknek, vagy szeretetteli gondolatokat tartalmazó üzeneteket, esetleg kreatív, egyedi és jószívvel készített apróságokat.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.