Menü

A tojás, és ami benne van

A tojás az egyik olyan élelmiszer, amelyet rengeteg legenda és téveszme övez. Fogyasztását, hol tiltják, hol pedig ajánlják. Mi az igazság?

Nem is olyan régen óriási koleszterinbombának volt kikiáltva a tojás, amely emiatt aztán el is lett könyvelve – legalábbis hazánkban – egészségtelen tápláléknak. Ez persze nem jelentette azt, hogy az emberek véglegesen elfordultak a tojástól, de a visszaesés kimutatható volt.

De mi a helyzet mostanság? Sokan váltig állítják: a tojás nemhogy káros, egyenesen az egyik legegészségesebb táplálékok egyike. Hogy miért? Először is sokféle tápanyagot tartalmaz, másfelől a koleszterinnel sincs minden úgy, ahogyan gondoltuk, vagy többen ma is gondolják. A tojás összetétele igazán egészségbarát, például több benne a telítetlen zsírsav, mint a telített, előbbi pedig nemhogy emeli, épp csökkenti a vér koleszterinszintjét. A fehérjetartalma képes megfelelő energiát adni, amellett, hogy csökkenti az éhségérzetet.

Mivel sokféleképpen elkészíthető, ízletes táplálékról van szó, kevésbé esélyes, hogy ráununk, vagy olyan körítéssel fogyasztjuk, amelyek ártanak egészségünknek.

Túlzásba, mint ahogyan mást sem, a tojásfogyasztást sem szabad vinni. A legtöbb ajánlás szerint napi egy darabtól nem növeljük az érelmeszesedés, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Nem a tojást kell tehát elhagyni, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozásra szükséges odafigyelni.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.