A tojás, és ami benne van
- Dátum: 2016.11.30., 10:06
- egészség, fehérje, koleszterin, táplálkozás, tojás
A tojás az egyik olyan élelmiszer, amelyet rengeteg legenda és téveszme övez. Fogyasztását, hol tiltják, hol pedig ajánlják. Mi az igazság?
Nem is olyan régen óriási koleszterinbombának volt kikiáltva a tojás, amely emiatt aztán el is lett könyvelve – legalábbis hazánkban – egészségtelen tápláléknak. Ez persze nem jelentette azt, hogy az emberek véglegesen elfordultak a tojástól, de a visszaesés kimutatható volt.

De mi a helyzet mostanság? Sokan váltig állítják: a tojás nemhogy káros, egyenesen az egyik legegészségesebb táplálékok egyike. Hogy miért? Először is sokféle tápanyagot tartalmaz, másfelől a koleszterinnel sincs minden úgy, ahogyan gondoltuk, vagy többen ma is gondolják. A tojás összetétele igazán egészségbarát, például több benne a telítetlen zsírsav, mint a telített, előbbi pedig nemhogy emeli, épp csökkenti a vér koleszterinszintjét. A fehérjetartalma képes megfelelő energiát adni, amellett, hogy csökkenti az éhségérzetet.
Mivel sokféleképpen elkészíthető, ízletes táplálékról van szó, kevésbé esélyes, hogy ráununk, vagy olyan körítéssel fogyasztjuk, amelyek ártanak egészségünknek.
Túlzásba, mint ahogyan mást sem, a tojásfogyasztást sem szabad vinni. A legtöbb ajánlás szerint napi egy darabtól nem növeljük az érelmeszesedés, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Nem a tojást kell tehát elhagyni, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozásra szükséges odafigyelni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.