Menü

Eljött a csípős ételek ideje

A téli időszak bizony másfajta étkezést kíván: most már nem elég könnyed zöldségeket eszegetni, mint a nyári hőségben. Ha energikusak szeretnénk maradni, akkor tartalmasabb, és másfajta ízvilágú ételeket érdemes fogyasztani. A hidegben ajánlott lehet a fűszeres, valamint rostdús ennivalókat tenni a tányérunkra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy többet kell ennünk, mert ez elhízáshoz vezethet, főleg akkor, ha az évnek ezen szakaszában keveset mozgunk. Viszont ételeink fűszerezését át szabad most alakítani, eljött a kissé intenzívebb, valamint csípősebb ízvilág időszaka! Mindez ugyanis melegíti, fűti a szervezetünket.

Sajnos máig él az a tévhit, hogy a csípős és fűszeres ételek ártalmasak az egészségre. Sajnos ez így önmagában nem igaz, tehát fenntartásokkal kell kezelnünk ezt az információt és érdemes pontosítani rajta. Azért alakult ki ez a szemlélet, mert sokan olyan ételekkel viszik be a fűszereket a szervezetükbe, amik önmagukban terhelőek és zsírosak. Például nem mindegy, hogy csípősen fűszerezett sárgaborsó főzeléket, vagy csípős szósszal elkészített csülköt eszünk. A zsíros húsok, finomlisztes ételek nem kedveznek egészségünknek télen sem.

Segíthet, ha ötleteket szerzünk az indiai és a dél-amerikai konyhák háza tájáról, ahol úgy valósítják meg a csípős és erősen fűszerezett ízvilágot, hogy közben viszonylag egészségesen, és nem terhelően étkeznek.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.