Eljött a csípős ételek ideje
- Dátum: 2016.11.23., 09:29
- csípős, dél-amerikai konyha, fűszer, fűszeres, fűtés, hús, indiai konyha, rost, tél, zsíros
A téli időszak bizony másfajta étkezést kíván: most már nem elég könnyed zöldségeket eszegetni, mint a nyári hőségben. Ha energikusak szeretnénk maradni, akkor tartalmasabb, és másfajta ízvilágú ételeket érdemes fogyasztani. A hidegben ajánlott lehet a fűszeres, valamint rostdús ennivalókat tenni a tányérunkra.
Ez persze nem azt jelenti, hogy többet kell ennünk, mert ez elhízáshoz vezethet, főleg akkor, ha az évnek ezen szakaszában keveset mozgunk. Viszont ételeink fűszerezését át szabad most alakítani, eljött a kissé intenzívebb, valamint csípősebb ízvilág időszaka! Mindez ugyanis melegíti, fűti a szervezetünket.
Sajnos máig él az a tévhit, hogy a csípős és fűszeres ételek ártalmasak az egészségre. Sajnos ez így önmagában nem igaz, tehát fenntartásokkal kell kezelnünk ezt az információt és érdemes pontosítani rajta. Azért alakult ki ez a szemlélet, mert sokan olyan ételekkel viszik be a fűszereket a szervezetükbe, amik önmagukban terhelőek és zsírosak. Például nem mindegy, hogy csípősen fűszerezett sárgaborsó főzeléket, vagy csípős szósszal elkészített csülköt eszünk. A zsíros húsok, finomlisztes ételek nem kedveznek egészségünknek télen sem.
Segíthet, ha ötleteket szerzünk az indiai és a dél-amerikai konyhák háza tájáról, ahol úgy valósítják meg a csípős és erősen fűszerezett ízvilágot, hogy közben viszonylag egészségesen, és nem terhelően étkeznek.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.