Menü

Őszi étkezési tippek

A hideg időszakban sok mindent megteszünk immunrendszerünk erősítése érdekében, de arra vajon odafigyelünk, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek hozzájárulnak szervezetünk immunvédelméhez? Ha igyekszünk szezonálisan étkezni, akkor máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen így juthatunk friss, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételekhez. No de mit is együnk és igyunk ennek érdekében? Segítünk!

Minden évszaknak, sőt minden hónapnak megvannak a szezonális ételei. Ezek alapján összeállítottunk egy javaslati listát, hogy mit érdemes októberben enni és inni.

Ezzel főzz: csemege kukorica, főzőtök, karalábé, karfiol, kelkáposzta, krumpli, lilahagyma, padlizsán, sárgarépa, sütőtök, spenót, vöröshagyma, zellergumó, zöldbab, zöldborsó

Ezt edd savanyúságnak: cékla, édeskáposzta, fejes saláta, jégsaláta, lilakáposzta

Gyümölcsözz velük: alma, dió, körte, szilva, szőlő

Szendvicshez: uborka, újhagyma, paradicsom, zöldpaprika

Ezt idd: csipkebogyó tea frissen szedett csipkebogyóból

Kevesen tudják, hogy a környezetvédelmi szempontok is a szezonális étkezést támogatják. Ily módon ugyanis nincs szükség tartósításra (aminek a legtöbb formája ráadásul egészségtelen is), ha pedig helyben, frissen szedett ételeket eszünk, akkor a szállításból fakadó környezeti terhelés is csökken, nem is beszélve a csomagolási hulladékokról, valamint az energiáról, ami szükséges ahhoz, hogy későbbre tároljuk az élelmiszereket. Az idényszerűen, azonnal fogyasztott alapanyagokat nem kell becsomagolni, és főleg nem hosszú ideig hűteni, fagyasztani.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.