Menü

Őszi étkezési tippek

A hideg időszakban sok mindent megteszünk immunrendszerünk erősítése érdekében, de arra vajon odafigyelünk, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek hozzájárulnak szervezetünk immunvédelméhez? Ha igyekszünk szezonálisan étkezni, akkor máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében, hiszen így juthatunk friss, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételekhez. No de mit is együnk és igyunk ennek érdekében? Segítünk!

Minden évszaknak, sőt minden hónapnak megvannak a szezonális ételei. Ezek alapján összeállítottunk egy javaslati listát, hogy mit érdemes októberben enni és inni.

Ezzel főzz: csemege kukorica, főzőtök, karalábé, karfiol, kelkáposzta, krumpli, lilahagyma, padlizsán, sárgarépa, sütőtök, spenót, vöröshagyma, zellergumó, zöldbab, zöldborsó

Ezt edd savanyúságnak: cékla, édeskáposzta, fejes saláta, jégsaláta, lilakáposzta

Gyümölcsözz velük: alma, dió, körte, szilva, szőlő

Szendvicshez: uborka, újhagyma, paradicsom, zöldpaprika

Ezt idd: csipkebogyó tea frissen szedett csipkebogyóból

Kevesen tudják, hogy a környezetvédelmi szempontok is a szezonális étkezést támogatják. Ily módon ugyanis nincs szükség tartósításra (aminek a legtöbb formája ráadásul egészségtelen is), ha pedig helyben, frissen szedett ételeket eszünk, akkor a szállításból fakadó környezeti terhelés is csökken, nem is beszélve a csomagolási hulladékokról, valamint az energiáról, ami szükséges ahhoz, hogy későbbre tároljuk az élelmiszereket. Az idényszerűen, azonnal fogyasztott alapanyagokat nem kell becsomagolni, és főleg nem hosszú ideig hűteni, fagyasztani.

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.