Menü

Egy kiskutya naplója - megmentett életek (1. rész)

Sokszor írtam már a felelős állattartásról. Igen ám, de hogy zajlik ez a hétköznapokban? Tartsatok velem a kutyás sorozatomban, ahol Hippie, a mentett kis Jack Russell terrier kutyuskám történetét mutatom be. Valós időben, valós eseményekkel. Azt nem ígérhetem, hogy "mintagazdi" leszek, de nemis ez a cél. Inkább az, hogy szeressük egymást, kutyailag és családilag is, miközben eggyel többen leszünk - mert nálam a kutya családtag. Még ha ezúttal nem is alszik az ágyban.

Nekem ez a kutyafajta, a Jack Russell szerelem volt első látásra. Megláttam egy budapesti villamosmegállóban, és azonnal tudtam. Néhány évre rá meglett az első JRT-m (így rövidítik a fajta nevét) az ország legjobb tenyésztőjétől, a von Liechtenstein kennelből. Kozák Judit tenyésztő jóvoltából rengeteget tanultam a kutyázásról.

Most újra arra készülök, hogy gazdi leszek, de ezúttal kilépve a komfortzónámból nem tenyésztett, hanem örökbefogadott kutyussal bővül a létszám. Hippie jelenleg 6 hetes, és kislány (na jó, szuka). Esküszöm, én igazából fiúkutyát akartam, hisz nekem korábban csak kankutyáim voltak. Nagyon furcsa volt, amikor összeköltöztem a mostani férjemmel, és az amstaff keverék szuka kutyájukkal, akinek "vizsloid" a mozgása. Egyébként is két lányunk van, meg még a kutya is az, a férjemnek talán jót tett volna egy kis erősítés a férfi nemhez - de mit lehet tenni, ha Hippie volt a legszebb? No, legalább a nevét a kedvesem ihlette, tekintve, hogy nagy rajongója a '60-as évek zenéjének, és a hippik elveinek, mint béke és szeretet, na meg persze All you need is love.


Hippie és testvérkéje, már jó helyen

Ilyen életút után úgyis illik a kicsi ebre a hippiség, elmesélem. Anyukája, újabbkori nevén Eperke, a Jack Russell mama egy idős bácsi udvarában hozta világra hét kölykét, akik vélhetően tacsi apukától származnak. Mivel később is együtt lógtak a mama és a vélelmezett papa, ez legalább nem egyéjszakás kaland volt. De volt itt kaland épp elég más. A bácsi éltes kora miatt már nem tudott gondoskodni a kicsikről, de azt sem lehet tudni, hogy a mamakutyus egyáltalán az övé, vagy csak nála talált egy - nem éppen alkalmas - helyet, ahová a kölykeit világra hozta. "Sok rosszat láttunk már életünkben, de ez minket is megrázott" - írták a körülményekről az állatmentők oldalán. A kutyusok mamástól együtt piszkosak és soványak voltak, láthatóan éheztek. (Szerencse, hogy még augusztusban születtek a kicsik.) A Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete Közhasznú Szervezet Horváth Bianka személyében sietett a kis apróságok megmentésére.


Innen indultak - rossz körülmények között a kis Snoopy és testvérei

Bianka még csak 23 éves, de fiatal kora ellenére rengeteg dolgot megért már a kutyamentés során. Volt, hogy meg kellett szöktetni a kutyákat, mint rossz házasság elől a menyasszonyt, vagy tóba mászni a bedobott állatért. A nyerészkedő kutyaszaporítóktól való mentés pedig szinte mindennapos, sajnos. "Mennyit adsz érte?" - szlogennel hirdetik szaporításra a kutyalányokat a további inkorrekt pénzkereset reményében. Ez esetben is szükség volt a szigorra, amit ő már megtanult, hiszen volt, aki akár az összes kölyköt vitte volna mamástól együtt. Nem nehéz belegondolni, hogy kevés eséllyel lett volna az a célja ennek az örökbefogadóank, hogy elárassza hét csöpp kiskutya a családot - inkább hamar pénzzé tette volna örökbefogadottjai tárgyát. Éppen ezen ok az egyik, amiért ki kell fizetni az oltás és a chip költségét, ez esetünkben kb. 8000 Ft-ot tesz ki. Ez máris szűrő lehet a nyerészkedőknek, de más tényezőket is figyelembe kell venni. Például hogy milyen környezetbe kerül a kutya, milyen családba, mennyire szerető és állatbarát közegbe? A jó állatmentő és a jó tenyésztő ezt mind megpróbálja felmérni legalább egy részletes előzetes beszélgetéssel, és NEM ad oda enélkül egy állatot, rövid időre sem, nemhogy egy állat-életre.


Eperke a kutyamama, és picikéi

No mindezek után még szükség volt egy helyre, ideiglenes befogadóra, ahol a kutyaanyuka és a picik nevelkedhetnek együtt. Hisz még nagyon aprók voltak, szopiztak, és a mamának is erősödnie kellett. Nyilván nem könnyű ennyi kutyának helyet, teret adni és felelősséggel gondoskodni róluk, tehát nem volt egyszerű megtalálni a mentőangyalkát, de sikerült! Még ha többszáz kilométerrel is arrébb. Kocsis Zita és édesanyja volt az, aki Pest megyében otthont adott a nem hétköznapi csipet-csapatnak. Nem is akármilyet, biztonságos és tiszta épület, kutyakosár, takarók, játékok veszik körül a kicsiket, na meg persze sok ölelés és szeretet. A kutyamami az Eperke nevet kapta, aki végül Zitáékkal marad az egyik sötét színű picivel együtt. Eperke nagyon gondoskodó anyuka, szépen szoptat, hízott is kicsit - most kb. 6,5 kiló. Egészen kinyílt a gondoskodó környezetben, és egy azonnal barátkozó kis pusziosztó lett belőle.


Hippie szaglászik a kertben

Hippie most kb. 6 hetes - bár pontos életkorukat csak becsülni lehet. Nem kis feladatot adnak az ideiglenes befogadójuknak: renteteg etetés, gondoskodás, takarítás jár velük. Közben felkerültek a Jack Russell fajtamentők oldalára, amit rendszeresen követek - és persze a szívem szakad meg minden nehéz sorsú foltos cukorfalat láttán. Ezeknél a kicsiknél viszont elcsábultam, és gondolkodás nélkül telefont ragadtam. Majd később el is bizonytalanodtam, hogy lehet-e belőlem jó gazdája egy ilyen kutyusnak...? De erről majd a következő részben - Hippie kalandjainak folytatása következik!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!