Menü

17 egyszerű zöldségkertészeti tipp

Ha még nem vagyunk gyakorlottak a kertészeti praktikákban, de hobbink a zöldségtermesztés, itt a nagy lehetőség a fejlődésre! Összegyűjtöttünk néhány zöldségkertészeti tippet, amellyel egészségesebb, ellenállóbb és szebb növényeket nevelhetünk.

1. Ha kezd hideg lenni, de még mindig van érésben lévő paradicsomunk a kertben, védjük meg őket! Vigyük be őket egy meleg, száraz helyre.Függesszük fel őket, és be fognak érni!

2. Próbáljuk meg tisztán tartani a kerti zöldségeinket! Terítsünk el körülöttük 2-3 cm vastagságú mulcsot, ez nemcsak a kosztól fogja megvédeni őket, de gátolni fogja a gyomok növekedését is.

3. A kerti eszközök nyelét fessük le színesre, de ne zöldre. Így ha kint is hagyjuk őket a kertben, könnyen meg fogjuk találni. Az apró eszközök számára pedig még a kertünkbe is kihelyezhetünk egy postaládaszerű dobozt, amiben tárolhatjuk őket.

4. Ha alkalmazunk komposztot a talaj stabilizálására, kezdjük el időben, 2-3 héttel az ültetés előtt, hiszen időre van szüksége, hogy integrálódjon.

5. Ha nem akarunk deréktörő munkát végezni a komposzttal, létezik egy egyszerűbb módszer is: a zöldségidény után késő ősszel terítsük szét a komposztot, és téli mulccsal, például szénával vagy aprított levelekkel fedjük be. Így mire kitavaszodik, az olvadó hó és a talajban lévő mikroorganizmusok el fogják végezni a dolgukat.

6. Ha szeretjük a kúszónövényeket, de a termesztésükhöz nincs elég helyünk, akkor felfuttathatjuk őket lécekre vagy egy kerítésre is. Helyet is spórolunk, és jól is néz ki így a dinnye vagy az uborka.

7. A túlérett zöldségeket minél hamarabb szedjük fel, így a kártevőket is könnyebben távol tudjuk tartani.

8. A túlöntözés károsabb az alulöntözésnél. Könnyebb újraéleszteni egy kicsit kiszáradt növényt, mint egy elárasztott gyökerűt.

9. Ha átültetünk egy növényt, virágot, vagy palántázunk, tegyünk egy kis komposztot is a lyukba. Ez extra löketet ad a növényeknek, hogy a növekedési szakaszt túl tudják élni.

10. A rovarok ki nem állhatják a fokhagymát, a vöröshagymát, a metélőhagymát és a krizantémot. Ültessünk belőlük szerte a kertben, hogy könnyebb legyen a rovarok elhárítása!

11. A növények akkor érzik magukat a legjobban, ha alkalmazkodni tudnak az adott környezethez. Olvassunk utána, és megfelelően válasszuk ki őket!

12. Csíráztassunk a házban! Így gyorsabban is megy végbe a folyamat, a palánták egészségesebbek lesznek, és könnyebben harcba tudnak szállni majd a kártevőkkel és a betegségekkel.

13. A kevés hely barátja a fokhagyma, a póréhagyma és az újhagyma. Ezek remek konténernövények. Kevés rovar és betegség támadja meg őket, és a gyökerük sem igényel túl nagy helyet.

14. Öntözzük a kertet kora reggel, így elkerülhetjük a nedvességveszteséget, valamint az üszögöt és más gombákat, amelyek magas páratartalomnál terjednek leginkább.

15. Néhány zöldség valóban jobban érzi magát az első fagy után, például a kel, a káposzta, a sárgarépa, a kelbimbó és a paszternák.

16. Ha paradicsompalántát ültetünk, a szárát takarjuk be földdel az első levelekig. Ez elősegíti a gyökérnövekedést, így erősebb, egészségesebb növénykénk fog fejlődni.

17. Az egészséges talaj egy mikrobában, földigilisztában és más organizmusokban gazdag földet jelent. Egy jó termőréteggel rendelkező talaj erős kerti növényeket nevel, amelyek jobban ellenállnak a káros hatásoknak.

Forrás: www.planetnatural.com

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.