Gyors gyümölcslexikon
- Dátum: 2016.09.02., 07:39
- ajánlás, allergia, cukor, egészség, fehérje, gyümölcs, szénhidrát, tápérték, vitamin, víz, zsír
Amikor diétára, esetleg fogyókúrára adjuk a fejünket, vagy csak szimplán egészségesebben szeretnénk étkezni, nem elég annyit tudnunk, hogy a gyümölcsök egészségesebbek, ezért majd elég lesz, ha több gyümölcsöt fogyasztunk. Jó tisztában lenni azok tápértékével, hiszen nem mindegy, hogy az elfogyasztott gyümölcs például milyen mennyiségben tartalmaz cukrot. Ásványianyag-tartalmuk megközelítőleg hasonló, így azokról itt most nem teszünk említést. Összeszedtünk viszont néhány információt a szénhidrát-, zsír-, fehérje- és vitamintartalmukkal kapcsolatban, hogy a választás során könnyebb legyen a döntés. (Az adatok 100 g-ra vonatkoztatva, nyers gyümölcsre számítva vannak feltüntetve.)
Alma:
Közepes mennyiségű élelmi rost tartalommal büszkélkedő gyümölcs, de a nélkülözhetetlen tápanyagokból keveset tartalmaz.
szénhidrát: 13,81 g
ebből cukor: 10,39 g
élelmi rost: 2,4 g
zsír: 0,17 g
fehérje: 0,26 g
víz: 85,56 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Körte:
Nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, de más tápértékkel nem igazán rendelkezik.
szénhidrát: 15,23 g
ebből cukor: 9,75 g
élelmi rost: 3,1 g
zsír: 0,14 g
fehérje: 0,36 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B9, C, E, K
Banán:
Kiváló B6-vitamin forrás, közepes mennyiségű C-vitamint, mangánt és élelmi rostot tartalmazó gyümölcs.
szénhidrát: 22,84 g
ebből cukor: 12,23 g
élelmi rost: 2,6 g
zsír: 0,33 g
fehérje: 1,09 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C
Őszibarack és nektarin:
Viszonylag alacsony tápérték-tartalommal rendelkeznek.
szénhidrát: 9,54 g
ebből cukor: 8,39 g
élelmi rost: 1,5 g
zsír: 0,25 g
fehérje: 0,91 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Sárgabarack:
szénhidrát: 11 g
ebből cukor: 9 g
élelmi rost: 2 g
zsír: 0,4 g
fehérje: 1,4 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Szőlő:
szénhidrát: 18,1 g
ebből cukor: 15,48 g
élelmi rost: 0,9 g
zsír: 0,16 g
fehérje: 0,72 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Narancs:
A citrusfélékre jellemzően a gyümölcsbél kiváló C-vitamin forrás. Savas kémhatású gyümölcs.
szénhidrát: 11,75 g
ebből cukor: 9,35 g
élelmi rost: 2,4 g
zsír: 0,12 g
fehérje: 0,94 g
víz: 86,75 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
Kiwi:
C- és K-vitaminban gazdag, élelmi rost- és E-vitamin tartalma elég magas.
szénhidrát: 14,66 g
ebből cukor: 8,99 g
élelmi rost: 3 g
zsír: 0,52 g
fehérje: 1,14 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
A kiwiallergia az ételallergiák körülbelül 10%-áért felelős. Egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, ez az allergia kiváltója. Az enzim megtalálható még a banánban, a papayában és az ananászban is.
Szilva:
szénhidrát: 11,42 g
ebből cukor: 9,92 g
élelmi rost: 1,4 g
zsír: 0,28 g
fehérje: 0,7 g
vitaminok: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Szamóca:
Kiváló C-vitamin és mangánforrás.
szénhidrát: 7,68 g
ebből cukor: 4,89 g
élelmi rost: 2 g
zsír: 0,3
fehérje: 0,67 g
vitaminok: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
víz: 90,95 g
Néhány tanulmány is rendelkezésre áll már arról, hogy a szamócának gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása lehet, valamint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát.
Forrás: en.wikipedia.org
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?