Menü

Csakraétkezés: színekkel az egészségedért

A csakrák csak a mi kultúránkban hangzanak valamiféle hókuszpókusznak, míg a keleti tanok számára természetes, hogy léteznek a testünkben különböző energiaközpontok. A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, amely úgy a hindutantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma. A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, az ezeken átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját. A hét pontot a szivárvány különböző színeivel jelölik. Érdekesség, hogy attól függően, hogy testünk mely részének van szüksége erősítésre, hol tapasztalunk diszfunkciót, aszerint érdemes a meghatározott színű ételeket fogyasztani. Ezzel ugyanis javítjuk az adott terület működését és energiaáramlását.Ezen túl még a meghatározott színű ruhák viselésével is segíthetjük a hatást. (A sokak által már ismert Bioptron lámpás színes fényterápia is erre épül.)

Gyökércsakra

A legalsó energiaközponthoz tartoznak az alaprendszerek és a szilárd testrészek, alul elhelyezkedő szervek: gerinc, fogak, köröm, végbél, prosztata, ide kapcsolódik a keringési rendszer, a vérképzés, a sejtműködés, valamint a mellékvesék. Ha ezt a területet szeretnénk jobb működésre bírni, akkor együnk sok piros gyümölcsöt és paradicsomot, retket.

Szakrális csakra

A második csakra a küldökünk és a nemi szerveink között helyezkedik el az alhasban, tehát az itt található szervek tartoznak hozzá: vesék, prosztata, petefészkek, valamint ide kapcsolódnak a különböző testfolyadékok is, mint a spermium, a vér, a vizelet. Sok narancs és mandarin fogyasztásával, sárgarépával, sütőtökkel, valamint a folyadékbevitel növélésével egészségesebbé tehetjük ezen szerveinket.

Köldökcsakra

A has középpontja, a szegycsont alatt a köldökig bezárólag elhelyezkedő szervek tartoznak hozzá. Felelős a gyomor, az emésztés, az epe, a máj, lép, hasnyálmirigy működéséért, továbbá az izmokért. A citrom, a citromos limonádé, a banán, paprika, a kukorica segítségünkre lehet, hogy jobb működésre sarkalljuk.

Szívcsakra

A mellkasban található szervek működését befolyásolja, mint szív, tüdő, és idetartozik a bőr, valamint a kezek. Zöld színű ételek lehetnek jó hatással az erősítésére: paraj, borsó, uborka, lime, sóska, medvehagyma, búzafűlé, cukkini, brokkoli ajánlott az ide tartozó szervek és területek energetizálásához.

Torokcsakra

A nyak és a váll területein elhelyezkedő területek kapcsolódnak hozzá, mint fülek, légcső, hörgők, nyelőcső, tarkó, nyelv, száj. Ajánlott ételei a kékszőlő (most éppen aktuális!), feketeribizli, szilva, olajbogyó, bab, cékla és padlizsán.

Homlokcsakra

Ide tartozik a fej, a kisagy, a szemek, valamint az orr. Ahhoz, hogy ezen szerveinket, valamint a mozgáskoordinációnkat javítsuk, érdemes kék és lila színű ételeket fogyasztani, de ezen túl sok napfényt, valamint elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, az őszi-téli estéken pedig gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról.

Koronacsakra

A fejtetőn található csakrához tartozik az idegrendszer és a nagyagy, a koponyalemezek és a kutacs. Kapcsolódik hozzá a gondolkodásunk, gondolkodásmódunk, valamint a memóriánk. Hangulatingadozások, lehangoltság esetén különösen érdemes fokozni a működését különféle lila színű ételekkel, mint például a lilahagyma.

Nagyon fontos, hogy az ősi tudás szerint nem elegendő táplálkozással és színekkel fokozni a különböző csakrák működését. Ezek hozzásegíthetnek a változáshoz, a gyógyuláshoz, ahogy a különböző csakrákat máködésbe hozó jóga is például - viszont elsődleges az adott területekhez kapcsolódó érzelmek, gondolkodásmódok, lelki nehézségek és attitűdök felismerése és megváltoztatása. Noha a legtöbb nyugati orvos döbbenetes módon máig csak kuruzslásnak tartja, hogy a betegségek lelki eredetét kutassuk, a keleti doktorok többségének ez a földhözragadt szemlélet lenne elképzelhetetlen. Főleg annak fényében, hogy rengetek kutatás igazolta már: a betegségek legalább 70%-ának lelki eredetű oka van.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.