Menü

A kardamom felhasználása a mindennapokban

A kardamom egy Indiából származó fűszer, amelyet a gyömbérfélék családjába tartozó két nemzetség – Elettaria és Amomum – tagjainak magjából készítenek.

A kardamomnak erős, egyedülálló íze van, illata nagyon intenzív, aromás, gyantaszerű. A fekete kardamomnak határozottan füstösebb, de nem keserű aromája van, és egy kis hidegségérzetet is áraszt magából, ebből kifolyólag sokan a mentához hasonlítják. A zöld kardamom az egyik legdrágább fűszer, de mindössze egy kicsi elég belőle, hogy átadja az ízét. Aromáját sajnos hamar elveszíti, miután a magvakat felfedték és megőrölték. Ezzel együtt sajnos a minőségéből és az árából is veszít. Ha egy receptben azt írják, hogy egész kardamomot használjunk, akkor nagyjából 10 egész kardamom másfél teáskanálnyi őrölt kardamomnak felel meg.

A kardamom az indiai konyha elengedhetetlen összetevője. Az északi országokban, különösen Svédországban és Finnországban sütéshez is használják. A Közel-Keleten a zöld kardamom az édes ételek fűszere, valamint kávék és teák ízesítője. Ínyenc ételekben jó sokat használnak ebből a fűszerből. Néhány közel-keleti országban a kávét és a kardamomot egy famozsárban együtt törik össze, és egy serpenyőben összefőzik a kettőt, így egy olyan keveréket állítanak elő, mely körülbelül 40% kardamomot tartalmaz.

Ázsiában mindkét fajtájának használata elterjedt mind az édes, mind a sós ételekben. A zöld kardamom elengedhetetlen összetevője a hagyományos indiai édességeknek és a masala teának (ez egy különlegesen fűszeres, tejes tea). Gyakran használják őket a basmati rizs és más étkek díszítésére is. A magokat néha csak megrágják, és úgy eszik, mint a rágógumit. A Wrigley’s például ezt kihasználva kezdte el alkalmazni a kardamomot azzal a reklámmal, hogy még a legkellemetlenebb szájszagot is eltávolítja. De a gin és a herbateák összetevői között is megtalálhatjuk.

Ha eddig még nem próbáltuk ki a kardamomot ételeink ízesítésére, akkor most tegyük ezt meg! Keressünk egy indiai dahl receptet az interneten, és lássunk neki! Ennek az ételnek a hozzávalói közé tartozik a sárgaborsó, a gyömbér és számos más fűszer, többek között a kardamom, a hagyma, a koriander és a kurkuma.

Forrás: en.wikipedia.org

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.