A kardamom felhasználása a mindennapokban
A kardamom egy Indiából származó fűszer, amelyet a gyömbérfélék családjába tartozó két nemzetség – Elettaria és Amomum – tagjainak magjából készítenek.
A kardamomnak erős, egyedülálló íze van, illata nagyon intenzív, aromás, gyantaszerű. A fekete kardamomnak határozottan füstösebb, de nem keserű aromája van, és egy kis hidegségérzetet is áraszt magából, ebből kifolyólag sokan a mentához hasonlítják. A zöld kardamom az egyik legdrágább fűszer, de mindössze egy kicsi elég belőle, hogy átadja az ízét. Aromáját sajnos hamar elveszíti, miután a magvakat felfedték és megőrölték. Ezzel együtt sajnos a minőségéből és az árából is veszít. Ha egy receptben azt írják, hogy egész kardamomot használjunk, akkor nagyjából 10 egész kardamom másfél teáskanálnyi őrölt kardamomnak felel meg.
A kardamom az indiai konyha elengedhetetlen összetevője. Az északi országokban, különösen Svédországban és Finnországban sütéshez is használják. A Közel-Keleten a zöld kardamom az édes ételek fűszere, valamint kávék és teák ízesítője. Ínyenc ételekben jó sokat használnak ebből a fűszerből. Néhány közel-keleti országban a kávét és a kardamomot egy famozsárban együtt törik össze, és egy serpenyőben összefőzik a kettőt, így egy olyan keveréket állítanak elő, mely körülbelül 40% kardamomot tartalmaz.
Ázsiában mindkét fajtájának használata elterjedt mind az édes, mind a sós ételekben. A zöld kardamom elengedhetetlen összetevője a hagyományos indiai édességeknek és a masala teának (ez egy különlegesen fűszeres, tejes tea). Gyakran használják őket a basmati rizs és más étkek díszítésére is. A magokat néha csak megrágják, és úgy eszik, mint a rágógumit. A Wrigley’s például ezt kihasználva kezdte el alkalmazni a kardamomot azzal a reklámmal, hogy még a legkellemetlenebb szájszagot is eltávolítja. De a gin és a herbateák összetevői között is megtalálhatjuk.
Ha eddig még nem próbáltuk ki a kardamomot ételeink ízesítésére, akkor most tegyük ezt meg! Keressünk egy indiai dahl receptet az interneten, és lássunk neki! Ennek az ételnek a hozzávalói közé tartozik a sárgaborsó, a gyömbér és számos más fűszer, többek között a kardamom, a hagyma, a koriander és a kurkuma.
Forrás: en.wikipedia.org
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.