Menü

A kardamom felhasználása a mindennapokban

A kardamom egy Indiából származó fűszer, amelyet a gyömbérfélék családjába tartozó két nemzetség – Elettaria és Amomum – tagjainak magjából készítenek.

A kardamomnak erős, egyedülálló íze van, illata nagyon intenzív, aromás, gyantaszerű. A fekete kardamomnak határozottan füstösebb, de nem keserű aromája van, és egy kis hidegségérzetet is áraszt magából, ebből kifolyólag sokan a mentához hasonlítják. A zöld kardamom az egyik legdrágább fűszer, de mindössze egy kicsi elég belőle, hogy átadja az ízét. Aromáját sajnos hamar elveszíti, miután a magvakat felfedték és megőrölték. Ezzel együtt sajnos a minőségéből és az árából is veszít. Ha egy receptben azt írják, hogy egész kardamomot használjunk, akkor nagyjából 10 egész kardamom másfél teáskanálnyi őrölt kardamomnak felel meg.

A kardamom az indiai konyha elengedhetetlen összetevője. Az északi országokban, különösen Svédországban és Finnországban sütéshez is használják. A Közel-Keleten a zöld kardamom az édes ételek fűszere, valamint kávék és teák ízesítője. Ínyenc ételekben jó sokat használnak ebből a fűszerből. Néhány közel-keleti országban a kávét és a kardamomot egy famozsárban együtt törik össze, és egy serpenyőben összefőzik a kettőt, így egy olyan keveréket állítanak elő, mely körülbelül 40% kardamomot tartalmaz.

Ázsiában mindkét fajtájának használata elterjedt mind az édes, mind a sós ételekben. A zöld kardamom elengedhetetlen összetevője a hagyományos indiai édességeknek és a masala teának (ez egy különlegesen fűszeres, tejes tea). Gyakran használják őket a basmati rizs és más étkek díszítésére is. A magokat néha csak megrágják, és úgy eszik, mint a rágógumit. A Wrigley’s például ezt kihasználva kezdte el alkalmazni a kardamomot azzal a reklámmal, hogy még a legkellemetlenebb szájszagot is eltávolítja. De a gin és a herbateák összetevői között is megtalálhatjuk.

Ha eddig még nem próbáltuk ki a kardamomot ételeink ízesítésére, akkor most tegyük ezt meg! Keressünk egy indiai dahl receptet az interneten, és lássunk neki! Ennek az ételnek a hozzávalói közé tartozik a sárgaborsó, a gyömbér és számos más fűszer, többek között a kardamom, a hagyma, a koriander és a kurkuma.

Forrás: en.wikipedia.org

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?