Menü

8 tudományosan megmagyarázott jel, hogy okosabb vagy az átlagnál

Mi a közös az intelligens, okos emberekben? A tudósok mindenben mintázatokat keresnek a háziállat választásától az emberek magasságáig. Nézzétek át az alábbi listát! (Azt azért hozzátennénk, hogy bizonyos összefüggések nem jelentenek ok-okozati viszonyt, tehát például egy cica vásárlásra még nem vonja maga után azt, hogy a gazda ettől okosabbá válik!)

1. Te vagy a legidősebb testvér a családban

A legidősebb testvérek rendszerint a legintelligensebbek is, és ennek nem genetikai háttere van. Egy 2007-es tanulmány szerint mindössze pszichológiával és a család dinamikájával magyarázható.

2. Zeneórákat veszel

Egy 2004-es tanulmány szerint a 4 és 6 év közötti gyermekek verbális (szóbeli) intelligenciája jelentősen nőtt egy hónapnyi zenetanulás után.

3. Nem dohányzol (Reméljük ez egy nyomós érv lesz, és segíteni fog a leszokásban!)

Izraeli tudósok 20.000 fiatal (18 és 21 év közötti) férfit vontak be a kutatásaikba a 2010-es évben, és azt találták, hogy a dohányosok intelligencia hányadosa 94 volt, míg a nem dohányzók 101-es IQ-val rendelkeztek.

4. Vékony vagy

Az egészséges test egészséges elmével jár. Egy 2006-os francia szókincs teszt szerint az elhízott vizsgálati egyének a szavak 44%-ára emlékeztek, míg vékony társaik a szavak 56%-át tudták visszaidézni.

5. Balkezes vagy

Manapság a balkezességhez eltérő gondolkodásmódot tulajdonítanak, ami a kreativitásnak egy olyan formáját takarja, mely során az alanyok szinte azonnal új ötletekkel tudnak előrukkolni.

6. Partydrogok használata?

Egy 2012-es kutatás kapcsolatot talált a magasabb IQ-val rendelkező gyerekek és a felnőttkori droghasználat között. Ez azt sugallja, hogy összefüggés van a gyerekkori magas intelligencia hányados és a káros szokások felvétele között.

7. Háziállatként cicát tartasz

2014-ben végeztek egy kutatást, mely kimutatta, hogy a kutyás emberek sokkal társaságkedvelőbbek, míg a cicás egyének intelligensebbek. Ez azért is lehetséges, mert az introvertáltabb személyiségek hajlamosabbak intellektuális hobbit keresni maguknak.

8. Magas vagy

Az amerikai Princeton egyetemen végzett tanulmány során gyerekeket vetettek alá kognitív (tanulással kapcsolatos, megismerő) teszteknek olyan hamar, ahogy csak lehetett – ez átlagosan a 3 éves kort jelentette, amikor az iskolának még nincs hatása a gyermek fejlődésére. A magasabb gyerekek sokkal jobban teljesítettek a teszten.

www.businessinsider.com

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Önerősítés felsőfokon

Az önsegítő technikák működési mechanizmusa nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Hatékonyabb gyakorlat lehet, ha leírjuk mindazon dolgokat, melyek fontosak, értékesek számunkra: pl. család, karrier – ez kevésbé függ az önbecsülésünktől.