Menü

8 tudományosan megmagyarázott jel, hogy okosabb vagy az átlagnál

Mi a közös az intelligens, okos emberekben? A tudósok mindenben mintázatokat keresnek a háziállat választásától az emberek magasságáig. Nézzétek át az alábbi listát! (Azt azért hozzátennénk, hogy bizonyos összefüggések nem jelentenek ok-okozati viszonyt, tehát például egy cica vásárlásra még nem vonja maga után azt, hogy a gazda ettől okosabbá válik!)

1. Te vagy a legidősebb testvér a családban

A legidősebb testvérek rendszerint a legintelligensebbek is, és ennek nem genetikai háttere van. Egy 2007-es tanulmány szerint mindössze pszichológiával és a család dinamikájával magyarázható.

2. Zeneórákat veszel

Egy 2004-es tanulmány szerint a 4 és 6 év közötti gyermekek verbális (szóbeli) intelligenciája jelentősen nőtt egy hónapnyi zenetanulás után.

3. Nem dohányzol (Reméljük ez egy nyomós érv lesz, és segíteni fog a leszokásban!)

Izraeli tudósok 20.000 fiatal (18 és 21 év közötti) férfit vontak be a kutatásaikba a 2010-es évben, és azt találták, hogy a dohányosok intelligencia hányadosa 94 volt, míg a nem dohányzók 101-es IQ-val rendelkeztek.

4. Vékony vagy

Az egészséges test egészséges elmével jár. Egy 2006-os francia szókincs teszt szerint az elhízott vizsgálati egyének a szavak 44%-ára emlékeztek, míg vékony társaik a szavak 56%-át tudták visszaidézni.

5. Balkezes vagy

Manapság a balkezességhez eltérő gondolkodásmódot tulajdonítanak, ami a kreativitásnak egy olyan formáját takarja, mely során az alanyok szinte azonnal új ötletekkel tudnak előrukkolni.

6. Partydrogok használata?

Egy 2012-es kutatás kapcsolatot talált a magasabb IQ-val rendelkező gyerekek és a felnőttkori droghasználat között. Ez azt sugallja, hogy összefüggés van a gyerekkori magas intelligencia hányados és a káros szokások felvétele között.

7. Háziállatként cicát tartasz

2014-ben végeztek egy kutatást, mely kimutatta, hogy a kutyás emberek sokkal társaságkedvelőbbek, míg a cicás egyének intelligensebbek. Ez azért is lehetséges, mert az introvertáltabb személyiségek hajlamosabbak intellektuális hobbit keresni maguknak.

8. Magas vagy

Az amerikai Princeton egyetemen végzett tanulmány során gyerekeket vetettek alá kognitív (tanulással kapcsolatos, megismerő) teszteknek olyan hamar, ahogy csak lehetett – ez átlagosan a 3 éves kort jelentette, amikor az iskolának még nincs hatása a gyermek fejlődésére. A magasabb gyerekek sokkal jobban teljesítettek a teszten.

www.businessinsider.com

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.