Menü

Egészséges kenyér és lepény joghurttal

Mi az isteni finom, sokáig puha kenyér titka? A natúr joghurt! Próbálja ki receptünket, amellyel egészséges, mégis a lehető legfinomabb kenyérrel örvendeztetheti meg a családot, vagy önmagát! Apró módosítással lepényként is elkészíthető.

Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 250 g fehér tönkölyliszt, 50 g búzasikér, 3 teáskanál tengeri só, 3 evőkanál olívaolaj, 280 ml (kb. 270 g) natúr joghurt, 1,5 dl tej, 20 g lenmag, vagy napraforgómag, 1 csomag szárított élesztő. Ha lepényt készítünk, akkor a magokat, valamint a porélesztőt kihagyjuk belőle.

Kenyérsütőben az alapprogramon (3-4 órás), vagy a gyorsprogramon (2 órás) sütjük meg. Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor se ijedjünk meg elkészíteni a kiváló receptet. A robotgép dagasztójával, vagy kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát, majd kelesszük meleg helyen, és sütőben süssük ki.

Ha lepényt szeretnénk készíteni, akkor a kenyérsütő pizzatészta programjával kevertessük össze a hozzávalókat (45 perces), vagy csak gyúrjuk össze azokat, és meleg helyen, akár kelesztőtálban hagyjuk nőni a tésztát. Ezután lepényként tepsibe nyújtva süssük meg. Kenyér helyett fogyasztható, de fokhagymás tejföllel langallótésztaként is funkcionál.

Jó étvágyat kívánunk!

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.