Menü

Egészséges kenyér és lepény joghurttal

Mi az isteni finom, sokáig puha kenyér titka? A natúr joghurt! Próbálja ki receptünket, amellyel egészséges, mégis a lehető legfinomabb kenyérrel örvendeztetheti meg a családot, vagy önmagát! Apró módosítással lepényként is elkészíthető.

Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 250 g fehér tönkölyliszt, 50 g búzasikér, 3 teáskanál tengeri só, 3 evőkanál olívaolaj, 280 ml (kb. 270 g) natúr joghurt, 1,5 dl tej, 20 g lenmag, vagy napraforgómag, 1 csomag szárított élesztő. Ha lepényt készítünk, akkor a magokat, valamint a porélesztőt kihagyjuk belőle.

Kenyérsütőben az alapprogramon (3-4 órás), vagy a gyorsprogramon (2 órás) sütjük meg. Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor se ijedjünk meg elkészíteni a kiváló receptet. A robotgép dagasztójával, vagy kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát, majd kelesszük meleg helyen, és sütőben süssük ki.

Ha lepényt szeretnénk készíteni, akkor a kenyérsütő pizzatészta programjával kevertessük össze a hozzávalókat (45 perces), vagy csak gyúrjuk össze azokat, és meleg helyen, akár kelesztőtálban hagyjuk nőni a tésztát. Ezután lepényként tepsibe nyújtva süssük meg. Kenyér helyett fogyasztható, de fokhagymás tejföllel langallótésztaként is funkcionál.

Jó étvágyat kívánunk!

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?