Menü

Nem biztos, hogy le tudod mozogni, amit megeszel…

Jellemző sokakra, akik sportolnak, hogy azt hiszik: bármennyit ehetnek, hiszen majd lemozogják azt. Csakhogy mindez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk! A kalóriák testmozgással való kompenzálása igen lassú folyamat. Az igaz, hogy mindez nem mérhető ennyire egyszerűen. A sportolás ugyanis javítja az anyagcserét, és ezáltal is segíti a testsúly csökkentését, vagy a súlyunk megtartását. Ennek ellenére nem szabad elfeledkezni róla, hogy a mozgás csupán 30%-os arányban felelős a testsúlyunkért, a nagyobb részt, 70%-ot viszont a táplálkozásunk adja.

Na de nézzük a tényeket: mennyi testmozgás szükséges ahhoz, hogy lemozogjunk bizonyos ételeket? Az ausztráliai Penthouse összegyűjtötte, mennyit kell futnunk ahhoz, hogy az elfogyasztott finomságokkal bevitt kalóriákat elégessük. Az alábbi megdöbbentő eredmények születtek:

  • Egy szelet Snickers csokoládé – 3,66 km
  • Egy adag tortilla szósszal, hússal, zöldségekkel – 11,99 km
  • Egy 0,33-as Coca Cola (tehát gyakorlatilag egy pohár) – 1,87 km
  • Egy közepes adag McDonalds-os sült krumpli – 5,97 km
  • Egy db szintén Mekis sajtburger – 4,05 km
  • Egy feketekávé vélhetően cukorral – 0,42 km
  • Egy szelet Mars csoki – 3,34 km
  • Mindössze két darab Ferrero Rocher csokigolyó 2,21 km
  • Egy csomag chips (kb. 77 g-os, ízesített) – 10,47 km

Igencsak megdöbbentőek ezek az adatok. Lehet, hogy máskor jobban meggondoljuk, hogy bekapunk-e két darabocska finom csokigolyót desszertként? Vagy hogy majszolunk-e chipset tévénézés közben? Tény és való, hogy sajnálatos módon egy zacskó chips a normál napi kalóriamennyiség egynegyedét teszi ki. Csakhogy ebben nincs rost, vitamin, és egyéb, a szervezet számára fontos tápanyagok. Úgy is mondhatnánk, hogy az egészségtelen táplálkozás nem más, mint kalórialuxus.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.