Menü

Nem biztos, hogy le tudod mozogni, amit megeszel…

Jellemző sokakra, akik sportolnak, hogy azt hiszik: bármennyit ehetnek, hiszen majd lemozogják azt. Csakhogy mindez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk! A kalóriák testmozgással való kompenzálása igen lassú folyamat. Az igaz, hogy mindez nem mérhető ennyire egyszerűen. A sportolás ugyanis javítja az anyagcserét, és ezáltal is segíti a testsúly csökkentését, vagy a súlyunk megtartását. Ennek ellenére nem szabad elfeledkezni róla, hogy a mozgás csupán 30%-os arányban felelős a testsúlyunkért, a nagyobb részt, 70%-ot viszont a táplálkozásunk adja.

Na de nézzük a tényeket: mennyi testmozgás szükséges ahhoz, hogy lemozogjunk bizonyos ételeket? Az ausztráliai Penthouse összegyűjtötte, mennyit kell futnunk ahhoz, hogy az elfogyasztott finomságokkal bevitt kalóriákat elégessük. Az alábbi megdöbbentő eredmények születtek:

  • Egy szelet Snickers csokoládé – 3,66 km
  • Egy adag tortilla szósszal, hússal, zöldségekkel – 11,99 km
  • Egy 0,33-as Coca Cola (tehát gyakorlatilag egy pohár) – 1,87 km
  • Egy közepes adag McDonalds-os sült krumpli – 5,97 km
  • Egy db szintén Mekis sajtburger – 4,05 km
  • Egy feketekávé vélhetően cukorral – 0,42 km
  • Egy szelet Mars csoki – 3,34 km
  • Mindössze két darab Ferrero Rocher csokigolyó 2,21 km
  • Egy csomag chips (kb. 77 g-os, ízesített) – 10,47 km

Igencsak megdöbbentőek ezek az adatok. Lehet, hogy máskor jobban meggondoljuk, hogy bekapunk-e két darabocska finom csokigolyót desszertként? Vagy hogy majszolunk-e chipset tévénézés közben? Tény és való, hogy sajnálatos módon egy zacskó chips a normál napi kalóriamennyiség egynegyedét teszi ki. Csakhogy ebben nincs rost, vitamin, és egyéb, a szervezet számára fontos tápanyagok. Úgy is mondhatnánk, hogy az egészségtelen táplálkozás nem más, mint kalórialuxus.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.