Menü

Szakmai továbbképzés a fogyatékossággal élő fiatalokért

Állami támogatással, pályázati forrásból valósulhatott meg az a gyakorlatorientált továbbképzés, ahol fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó pedagógusok továbbképzése valósult meg a dombóvári PRESIDIUM Közhasznú Egyesületnél. Nagyon fontos a fiatal szakemberek képzése, ismeretanyagának bővítése egy olyan területen, ahol a munkatársak rögtön a "mélyvízbe ugranak". A speciális célcsoport azonnali válaszokat, helyzetfelismerést és gyors reakciót és válaszidőt igényel a fiatal szakmai munkatársaktól is. Amellett, hogy azonnal helyt kell állni, ott van még a szakmai berkekben ismert korai kiégés veszélye is, amennyiben valaki nem látja meg kezdetektől fogva ennek a különleges foglalkozásnak a szépségét, az örökségét, és a benne rejlő motivációt. Ezt kívánták megragadni a pályázat keretében.

A projekt fiatal kollégák kompetenciafejlesztését tartalmazta, melynek során 5 fő olyan ismeretekkel, gyakorlatokkal gazdagodhatott, amely a tehetséggondozó munkájuk sikeresebb és hatékonyabb mivoltát célozta meg. Ennek keretében 6 alkalmas tréning jellegű képzésen vehettek részt, amely az intra- és interperszonális készségeiket fejlesztette. Ezáltal immár sikeresebben végezhetik a dráma- és művészetterápiai munkájukat a fogyatékossággal élő fiatalokkal.


Helyzetmegoldási gyakorlat fogyatékossággal élő fiatalok,
és velük foglalkozó szakmai munkatársak között a projektgyakorlat keretében

A 2015. május - június között folytatott képzésnek izgalmas, szakmaiságot tükröző tematikája volt, és olyan órákat tartalmazott, mint például a szupervízió, az önismeret és önfejlesztés, szakirodalmi alapú szakmai fejlesztés. Mindemellett persze gyakorlati tevékenységet is végeztek a képzés során, melyet a képzésvezető pszichológus és gyógypedagógus szakemberrel közösen értékeltek. Az alkalmak fő témái: szervezeti helyzetelemzés, kommunikáció, szakmai szerepek, empátia, segítő attitűd, kollegiális viszonyok és szervezeti szerepek, vezetés, csoportvezetés, stb.
A képzéseken 30 év körüli kollégák vettek részt a tréner szárnyai alatt.


Csengő-bongó zeneszó a "...Benned a létra" c. kiállítás megnyitóján,
ahol fogyatékossággal élő művészek fantasztikus alkotásai láthatók

A tréningen túl, a tanultak debütálásaként megszervezek egy helyi eseményt 2015. június 20-án a tréningben részt vevő kollégák szakmai vezetésével. Fantasztikus és értékes esemény kerekedett ebből, hiszen a rendezvény a fogyatékossággal élő művészek alkotásaiból összeállított vándorkiállítás első állomása volt. A művészeti kiállítás nagyon beszédes címe: "...Benned a létra". A tárlat festményeket, varrt képeket, fafaragást, ékszereket, és még sok minden mást is tartalmaz. Ennek megtekintése után drámaelőadás következett a Múzeumok Éjszakája keretében.

A pályázat támogatói:

A féltékenység kezelése

A féltékenység talán az egyik legkínzóbb lelkiállapot. A pszichológusoknak gyakran van gondjuk vele - szerencsére tudják a megoldást is.

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Maradni vagy továbblépni?

Egy párkapcsolatban a válás sohasem könnyű. Ráadásul a neheze még csak ezután jön. A két fél egyedül marad a rengeteg emlékkel a párkapcsolatból, ezzel pedig meg kell tudni birkózni. Utána vannak, akik kapcsolatban maradnak egymással, vagy azért, mert korrektül váltak el, vagy pedig összeköti őket valami, mint például egy gyermek. Mások igyekeznek teljesen függetlenedni az előző párkapcsolatoktól. Miért történik mindez, milyen indokok motiválják az embereket a háttérben?

Mi okozhatja a szemrángást?

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.