Menü

Fűszert a kenyérbe is!

A magyarok odavannak a fűszeres ételekért. Miért ne tehetnénk belőle a kenyérbe is? Bármelyik reggelit, vagy vacsorát feldobja, és szenvdicsnek is kitűnő alapanyag, amely már önmagában is nagyon finom egy kis vajjal, sajtkrémmel, és friss zöldségekkel. Isteni olaszos-magyaros jellegű kenyérreceptet mutatunk be, amely akár kenyérsütőgépben, akár sütőben is elkészíthető. Ráadásul a fűszeres-paradicsomos kenyér már kinézetre is különleges, így a gyermekek számára, vagy vendégfogadáshoz is kitűnő lehet.

Hozzávalók:
120 g búzasikér, 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 150 g rétesliszt, 180 g finomliszt, 3 teáskanál só, 350 ml paradicsompüré/paradicsomlé, 2 evőkanál olivaolaj, csipetnyi édesítőszer, 3 gerezd összenyomott fokhagyma, 1 csomag porélesztő, valamint fűszerek: bors, oregano, bazsalikom, bio vegeta (bioboltban kapható).

Kenyérsütőgépben az alapprogrammal süthetjük. A hosszabb programmal kicsit lazább, nagyobb lesz a kenyér, a rövid (kb. 2 órás) programmal pedig tömörebb, de így is nagyon finom.

Ha kézzel készítjük, akkor alapos összegyúrás után kelesztőtálban, vagy meleg helyen a duplájára kelesztjük. Akár 2-3 alkalommal is újra gyúrhatjuk, de fontos, hogy ezután minden alkalommal kelesszük egy kicsit, figyelve a tészta növekedését. Majd sütőben addig süssük, amíg szépen megpirul. Figyeljünk rá, hogy ezt a típusú kenyeret nem kell túlsütni, valamint hogy a pirosas színe miatt nehezebben vesszük észre, hogy megsült.

Jó étvágyat kívánunk!

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.