Menü

Mit NE fogadj meg a következő évre?

Az újév alkalmából sorra jönnek a szokásos fogadalmak. Mi az, amit semmiképp se fogadj meg, sok sorstársaddal ellentétben? Helyette pedig hogy érdemes tenned a változásokért? Fogadd meg, hogy elolvasod az alábbi cikkünket, és megtudhatod :)

  • "Eszméletlen hatékony fogyókúrába kezdek! Márciusra bombázó/adonisz leszek!" - Szuper kezdeti lelkesedés, és még nagyobb csalódás szokta kísérni ezt a fajta fogadalmat. Miért? Az emberek az ünnepek utáni dőzsölés után hirtelen akarnak áttérni a diétás étkezésre, amelyre nem készítik fel a szervezetüket, nem tartanak fokozatosságot, így egyik végletből a másikba esnek. A táplálkozással túlterhelt szervezetüket hirtelen éheztetni kezdik, ezt pedig nem lehet sokáig bírni. Vagy feladják, mert nem bírják a folyamatos éhségérzetet, vagy a szervezetük ad le vészjelzéseket, valamilyen rosszullét, vagy betegség formájában.
    Mit tegyünk helyette? Kezdjünk inkább okos, fokozatos életmódváltásba! Lassan csökkentsük az ételek mennyiségét, főzzünk az eddigiekhez hasonló ételeket, csak egészségesebb alapanyagokból, vagy határozzuk meg bölcsen, hogy az adott ételt melyik napszakban fogyasztjuk

  • "Bár eddig nem sportoltam, de ez mostantól megváltozik: jövőre elindulok egy fittness bajnokságon!" Hát persze. Eddig élt a kifogással, hogy nincs ideje sportolni, most pedig időmilliomos lett? A konditerembe járók nagy része már januártól kezdve alig várja a márciust. Hogy miért? Addigra csökken az újévi fogadalmat tevők lelkesedése, addigra kopnak ki azok az emberek, akik a kezdeti lelkesedést követően inkább visszatérnek a kényelmes életmódjukhoz. Itt is érdemes fokozatosságot tartani. Fogadjunk meg előbb kisebb, teljesíthetőbb célokat, próbáljuk ki, hogy melyek a hozzánk passzoló sportágak és gyakorlatsorok, vagy kérjük ki személyi edző segítségét, hogy miként tudunk egy ésszerű, szakértelemmel felépített edzéstervet követni! Így sokkal több az esély a tartós eredményre és a hosszú távú lelkesedésre.
  • Amennyiben valamilyen rossz szokásunktól, szenvedélyünktől szeretnénk megszabadulni, akkor járjunk utána alaposan, olvassunk róla, vagy kérjük szakember segítségét! Ugye, nincs értelme negyedszer is leszokni a dohányzásról januárban, hogy aztán februártól ugyanúgy füstöljünk, mint máskor...? Érdemes jelentkezni egy leszoktató programra, vagy pszichológus segítségét kérni a tevékenységünk hátterének megértése érdekében. Mindig kezeljük komplexen a problémát, a változáshoz ugyanis ez szükséges. Példának okáért, az elhízás hátterében sem csupán rossz étkezési szokások állnak, hanem negatív lelki attitűdök is. A cigarettázásnál sem véletlen az orális fixáció, valamint az egészségtelen stresszkezelési módszer. Hatékonyabbak lehetünk, ha megtaláljuk ezeknek a gyökerét, sőt mi több, helyettesítjük azokat valamilyen egészséges, de hatékony megoldási technikával.

A gyűjtőszavak tehát: fokozatosság, mértékletesség, és komplex szemléletmód túlzások helyett. Csodás 2016-os évet és fejlődést kívánunk mindenkinek!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.