Menü

A magyaros ételek kedvelőinek új kedvence

Az ünnepek idején sokan készítenek klasszikus magyaros ételeket. Ehhez pedig kiváló, apró kis újítás, legújabb ínyencfogás lehet, ha füstölt őröltpaprikával bolondítja meg az ételt, amely a karácsonyi asztalra kerül.

Honnan máshonnan is származhatna a kiváló fűszertalálmány, ha már paprikáról van szó, mint Szegedről…? És hogy mire használhatjuk? Például a pirított hagymához akár önmagában, akár a csípős, vagy édes fűszerpaprikához adva, akár főzelékekhez. A magyaros típusú ételeket még inkább tartalmassá és jellegzetessé teszi.

A vegetáriánusok körében is nagyon közkedvelt fűszer lett, hiszen a húsevés kimaradásával legfeljebb a füstölt sajtok fogyasztásával kaphatnak füstölt ízvilágot.

Mint tudjuk, annak idején az őrölt paprikát neves királyunk érkezése alkalmából találták fel, mintegy kényszermegoldásként – állítólag elfogyott a bors, és ehelyett kellett reprezentálni valami különlegeset. Az ötletelés igen jól sikerült, hiszen ma már a magyar konyha alappillére lett az őrölt paprika, ami nélkül nem tudjuk elképzelni az ételeinket. Legyen szó akár töltött káposztáról, halászléről, pörköltről, és még számos fogásról, mindhez használjuk.

Tudjunk róla: most már nem csupán csípős és édes formájában kapható, hanem füstölten is. Bátran állíthatjuk: isteni finom, egyszerre klasszikus és különleges.

Szuper finom lekvárok

A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcscukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.

A bor egészségügyi hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Rákellenes ételek

Ma már sajnos mindenki ismer olyan szomszédot, barátot, kollégát, vagy sajnos közvetlen közeli vagy távoli családtagot, aki megküzdött a rákbetegséggel, vagy aki netán sajnos elveszítette a harcot vele. Szomorú, alattomos, kegyetlen betegség, olykor villámgyors lefolyású, máskor sok szenvedéssel ér véget. Elkerülni, kivédeni, meggyógyítani nem lehet, de a megelőzésben van némi szerepe azért az életmódnak.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.