Menü

A magyaros ételek kedvelőinek új kedvence

Az ünnepek idején sokan készítenek klasszikus magyaros ételeket. Ehhez pedig kiváló, apró kis újítás, legújabb ínyencfogás lehet, ha füstölt őröltpaprikával bolondítja meg az ételt, amely a karácsonyi asztalra kerül.

Honnan máshonnan is származhatna a kiváló fűszertalálmány, ha már paprikáról van szó, mint Szegedről…? És hogy mire használhatjuk? Például a pirított hagymához akár önmagában, akár a csípős, vagy édes fűszerpaprikához adva, akár főzelékekhez. A magyaros típusú ételeket még inkább tartalmassá és jellegzetessé teszi.

A vegetáriánusok körében is nagyon közkedvelt fűszer lett, hiszen a húsevés kimaradásával legfeljebb a füstölt sajtok fogyasztásával kaphatnak füstölt ízvilágot.

Mint tudjuk, annak idején az őrölt paprikát neves királyunk érkezése alkalmából találták fel, mintegy kényszermegoldásként – állítólag elfogyott a bors, és ehelyett kellett reprezentálni valami különlegeset. Az ötletelés igen jól sikerült, hiszen ma már a magyar konyha alappillére lett az őrölt paprika, ami nélkül nem tudjuk elképzelni az ételeinket. Legyen szó akár töltött káposztáról, halászléről, pörköltről, és még számos fogásról, mindhez használjuk.

Tudjunk róla: most már nem csupán csípős és édes formájában kapható, hanem füstölten is. Bátran állíthatjuk: isteni finom, egyszerre klasszikus és különleges.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.