Menü

Ha szelíd, akkor egészséges is

A gesztenyéről sokaknak a vadgesztenye jut eszébe, az, amelyben olykor bokáig gázolunk, amikor ősszel átsétálunk egy-egy parkon, vagy sétányon. Nos, ha emberi fogyasztásról van szó, akkor a szelídgesztenyéről beszélünk. Hívják európai, édes, vagy jóféle gesztenyének is, s a név árulkodó.

Termése nemcsak finom, hanem sovány és egészséges is. Sütött, vagy főzött desszert mivolta mellett többféle főzési-sütési folyamatban felhasználható. Magja mellett a gesztenyefát a gyógyászattól kezdve a faiparig az élet számos területén hasznosítják.

De nézzük, mit nyerünk vele, ha fogyasztjuk. A gesztenye remek vitaminforrás, C, B és E-vitamint tartalmaz, de nem ez a legfontosabb tulajdonsága. Hanem az, hogy sok szénhidrátot, fehérjét, olajat és zsírt vihetünk be vele szervezetünkbe. Ha nem használunk hozzá cukrot, arányaiban akkor is jelentős energiához juthatunk fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül magnéziumot és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

A gesztenyét könnyű tárolni, sokáig jó, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai mellett igencsak tápláló. Pozitívum, hogy rengetegféle elkészítési módja létezik. A gesztenyepüré mindenki által ismert, jellegzetes magyar desszert. Ha nem magunk készítjük, vásárláskor érdemes meggyőződni a termék valódi gesztenyetartalmáról!

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.