Menü

Mi az a kókuszolaj és mit tud?

Nem kell hangsúlyozni, a táplálkozásunkban használt különböző zsiradékok minősége, milyensége meghatározó lehet egészségünkre nézve. A táplálkozási tudatosság szimbólumaként jött divatba az utóbbi időben hazánkban is a kókuszolaj, amely ugyan nem csodaszer, de mindenképpen hasznos termék. De mi is az a kókuszolaj?

„A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A szárított táplálószövet értékes exportcikk a termelő országokban. A kókuszolaj legnagyobb exportőre 2008-ban a UNCTAD nyilvántartása szerint a Fülöp-szigetek volt.” - írja a wikipédia. Elkészítésének módja szerint három fajtáját különböztetjük meg: hidegen sajtolt, szűz, finomított.

A kókuszolajjal kapcsolatban elsőre mindenképpen meglepő, hogy szilárd halmazállapotú, egészen 24 Celsius fok hőmérsékletig, afölött ugyanis megolvad. Felhasználása sokrétű: sütésre, fűzésre, párolásra alkalmas, kiválóan helyettesíthető vele a napraforgóolaj és a vaj is. Nemcsak a konyhában használják, hanem például a kozmetikai iparban is.

A kókuszolaj élettani hatásai meglepő módon egyelőre csak kevés alapos kutatáson estek át. A terméket sokan csodaszerként kezelik és reklámozzák, holott erről egyelőre nem beszélhetünk. Betegségmegelőző hatásai tudományosan nem bizonyítottak. Az viszont biztos, hogy a kókuszolaj használatával egészségesebbé és változatosabbá tehetjük értrendünket, ami nem kevés, segítségével máris nagyot léphetünk a tudatos táplálkozás megvalósításának irányába.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!