Menü

Kirándulj együtt tízezer darumadárral

Mit lehet késő ősszel csinálni a természetben? Kiváló program például a madárfigyelés. Az alföldi halastavak, vizes élőhelyek környékén megfigyelhetjük az égen a réti sasokat, sirályokat, nyári ludakat, vagy éppen a tömegesen szálló darvakat. Az őszi vonulás idején a darvak két fő gyülekező helye Franciaországban és nálunk van ebben az időszakban.

Országunk különleges helyzetben van, hiszen a magyar Alföld több területén is honolnak jelenleg a darvak: októberben, november elején tömegesen érkeznek, és ilyenkor nagy kiterjedésű, sekély vizű területeken keresnek maguknak menedéket. Elhullott gabonaszemekkel, gyomnövények magjaival táplálkoznak, így a gazdáknak sem kell aggódniuk a termés vagy a halállomány miatt. A naplemente környékén pedig elkezdődik a behúzás, amikor a darvak csapatostól elindulnak az alvóhelyükre Hortobágyon vagy a szegedi Fehér-tón.

Az égen szinte összetéveszthetetlen rendezettséggel repülnek V-alakban, kecsesen kinyújtott nyakkal és lábakkal. Érdemes keresgélni a programajánlókban, hogy hol figyelhetjük meg őket napi mozgásuk közben, hiszen ha jól helyezkedünk, akkor egyszerre akár több tízezer darut is láthatunk átrepülni az égen a lemenő nap fényében.

Kiváló kirándulás felnőtteknek-gyerekeknek egyaránt. Csak arra kell figyelni, hogy nehogy elijesszük a madarakat (érdemes csendben, kicsit rejtettebb helyen tartózkodni), és akkor láthatjuk őket, ahogy a fejünk felett repülnek csapatszámra. Jól fel kell öltözni az estközeli programhoz, mert az idő már hűvösödik, de megéri, mert cserébe akár órákon át figyelhetjük ezeket a lenyűgöző madarakat az égbolton, sőt tanúi lehetünk a csodás alföldi naplementéknek is. Érdemes keresgélni a programlehetőségek között, például a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.