Menü

Nagyon kell vigyázni a gombákkal!

A gombászásnak megvan a maga hangulata, bája, hiszen amíg finom asztalra valót gyűjt az ember, addig is a szabad levegőn, természetben van, kirándul, mozog, egyszóval egészségesen tölti az idejét. A gombaszedés lehet közös, családi időtöltés, a növények megtalálása és keresése a gyerekek számára remek szórakozás is egyben.

Csakhogy egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy ez veszélyes műfaj, a mérges gombák könnyedén emberéletet követelhetnek. Illik tehát ismerni a fajtákat, de a probléma ott súlyosbodik, hogy sok gombát iszonyatosan nehéz megkülönböztetni egymástól. Előfordul, hogy mérges és ehető nagyon is hasonlít egymásra. Itt jön képbe a szakértő.

Gombaszakértőt szinte minden nagyobb településen találunk, általában a piacokon működnek, és sokszor több ember életét mentik meg, mint egy átlagos orvos. Tanácsos velük bevizsgáltatni a leszedett növényeket azért, hogy nyugodtan elfogyaszthassuk őket. Ha ajándékba kaptuk a gombát, akkor is érdemes fenntartásokkal kezelni a növény minőségét, hiszen jó szándékból is lehet súlyos hibát elkövetni.

A szakemberek arra is gyakran felhívják a figyelmet, hogy az ehető fajták közé bekeveredett néhány mérges darab is okozhat gondot, voltaképpen a többi gombát is emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi, ezért is érdemes a fokozott odafigyelés.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.