Menü

Tanácsadás a munka világához -Szegeden is nyílik a Nóra-Pont

A Nóra-Hálózat olyan munkaerő-piaci szakmai hálózat, amelynek célja, hogy segítse a nőket, fejlessze képességeik és tehetségük érvényesülést, munkaerő-piaci esélyegyenlőségük megteremtését. Országszerte már több, mint tíz helyen vehetik igénybe a nők a képzett tanácsadók segítségét. A következő megnyitó pedig Szegeden lesz október 20-án.

Ismert tény, hogy a nők nehezebb helyzetben vannak a munkaerőpiacon. Először a gyermekvállalás várható, majd a valós ténye miatt kapnak nehezebben állást, a statisztikák szerint a fizetésük is jóval alacsonyabb férfi társaik bérénél, ahogy emiatt a nyugdíjuk is. A karrier-lehetőségeik szűkösebbek, Magyarországon egyelőre jóval kevesebb a női főnök, vezető.

A Nóra-Pontokon munkaerő-piaci és esélyegyenlőségi tanácsadáson vehetnek részt a nők, de egyes településeken, így Szegeden is a férfiakat is várják a tanácsadók, hiszen vallják: az egyensúly megteremtéséhez nekik is kulcsszerepük van. Fontos téma a családon belüli munkamegosztás, valamint a férfiak apai, családos szerepében való megerősítés is.

A Nóra-Hálózatot a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány hívta életre, amely zászlajára tűzte: működésével tesz a nők gazdasági függetlenségéért és munkahelyi esélyegyenlőségéért. A hálózat a nevét Ibsen Nórájáról kapta – a nyitórendezvényen ebből a műből hallgathatnak meg részleteket a résztvevők színészek előadásában.

Szegeden a 20-ai megnyitót követően ingyenes tanácsadással várják a célcsoportot a Megálló Közösségi Házban. A nyitórendezvény legizgalmasabb része a kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol a szakértők a közönséggel együtt arról beszélgetnek majd, hogy miként egyeztethető össze a család, valamint a munkahely, továbbá hogy mit tehet a nő önmagáért, hogy nagyobb eséllyel induljon a munkaerőpiacon.

Bővebb információ a Nóra-Hálózatról a www.norahalo.hu weboldalon érhető el.

A szegedi Nóra-pont ingyenes nyitórendezvényére az alábbi linken lehet regisztrálni:
Regisztrálok a nyitórendezvényre ITT

További információ a tanácsadó pont facebook oldalán található: www.facebook.com/norapontszeged

Kép forrása: flickr.com, Tina Franklin

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.