Menü

Sportkalandok a Tisza-holtágban

Mi inkább nem nyitnánk vitát arról, hogy előny-e, vagy hátrány a vasárnapi zárva tartás. Az azonban bizonyos, hogy ha nagyon igyekszünk, a vasárnapokra is találhatunk magunknak szórakoztató programokat, hiszen a természet mindig nyitva van! 

Még éppen nyár volt szeptember első hétvégéjén, amikor megrendezésre került a Bodnár Bertalan Teljesítménytúra és Maraton Mártélyon, Hódmezővásárhelytől mintegy 6 km-re. A szeptember 6-ai rendezvényen mind a verseny-, mind a hobbisport szerelmesei találtak maguknak kihívást. Futó- és kerékpár versenyek, valamint gyalog- és kerékpártúrák indultak, és mindehhez a Tisza-holtág biztosított csodálatos élő díszletet. 

A Dél-Alföld egyik legnagyobb családi, futó- és bringás rendezvényére lelkesen jelentkeztek a terepfutás szerelmesei, akik 6,5, 13, vagy 20 km távon sprintelhettek. A kerékpáros versenyen legalább 19, és maximum 56 km-t lehetett tekerni, a középső táv pedig 38 km hosszú volt. Ezen kívül mind futó, mind kerékpáros teljesítménytúrán is részt vehettek az érdeklődők. A családokra is gondoltak az esemény szervezői, hiszen kalandtúrán akár óvodás-kisiskolás korú gyerekek is találhattak szórakozást és kihívást. Az erdőben, hullámtéren különböző állomásokra lelhettek, ahol megcsillogtathatták ügyességüket, tehetségüket, nyilvánvalóan a természettel összhangban álló feladatok során, hiszen többek között a Kiskunsági Nemzeti Parknál, valamint a Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. állomásainál gyűjthettek pontokat. 

A gyalogos teljesítménytúra 11 km hosszú volt, és fapallós hídról álomszerű környezetbe csöppenhettek a kirándulók, a nádassal, korhadt- és élő fákkal, virágzó vízinövényekkel körbevett táj szinte olyan környezetet mutat, mintha egy másik bolygón járnánk. Innen egészen az élő Tiszáig lehet kirándulni egyedi állat- és növényvilággal körbevéve, hiszen e területen gyakorta az áradó Tisza foglalja el magának a terepet, így az emberi kéz beavatkozásától kevésbé kell tartani. A botanikai és zoológiai kincsek háborítatlan környzetetet kaphatnak. Noha erre nem éppen az ősz a főszezon, de még néhány gyógynövényt is megismerhettek azok, akik a túravezető ismertetése révén érdeklődtek, továbbá érdekes környezetvédelmi információkkal gazdagodhattak. 

A sportesemények kiinduló helyszíne a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont volt a Holt-Tiszaág egyik legrébbi halászfalujában. A központ névadója, a vásárhelyi gimnázium természet-földrajz szakos tanára volt az 1900-as évek elején, aki a tiszteletet azzal vívta ki, hogy európai színvonalú természetrajzi repertoárt létesített az iskolában, valamint könyvei és tanulmányai is nevezetessé tették. 

Mindig öröm, ha akár a teljesítmény-, akár a hobbialapú sportesemények a városi környezeten túl, a természetben zajlanak, hiszen duplán tehetünk valamit az egészségünkért, ha a betontömbök helyett jó levegőn, fák és vizek között mozoghatunk. 

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!