A dödölle reform módon is finom
- Dátum: 2015.08.22., 21:08
- dödölle, ebéd, egytálétel, étel, hagyma, kókuszolaj, kókuszsír, köret, krumpli, Őrség, tejföl, tönkölyliszt
A dödöllét - nem véletlenül - főként őrségi hagyományos ételként ismerik. Azonban nem csak ezen a gyönyörű vidéken érdemes kóstolgatni ezt a finom ételt: egyszerűen elkészíthetjük otthon is, csupán néhány hozzávalóból. Noha nem számít éppen egészséges ételnek, egy kicsit javíthatunk az összetételen, ugyanis reform alapanyagok felhasználásával is kiváló lesz.
A dödölléhez semmi más nem szükséges, mint liszt, zsír, vöröshagyma/lilahagyma, fűszerek és tejföl. A reform változathoz a finomlisztet teljes kiőrlésű tönkölylisztre, a disznózsírt pedig kókuszzsírra cseréltük. Természetesen a tejföl is lehet light változat, bár ebből az étekből semmiképpen sem kerekedik kalóriabarát ebéd. Viszont előnye, hogy akár köretként, akár egytálételként is fogyaszthatjuk.
A recept az alábbi (3-4 fő részére):
Körülbelül 750 g krumplit meghámozunk (lehetőleg ne újkrumpli legyen), felkockázzuk, és egy kis sóval megfőzzük kb. annyi vízben, hogy a krumplit ellepje. Ha ez készen van, összetörjük úgy, mint a krumplipürét, a vízet azonban nem öntjük le róla. Ízlés szerint hozzáadunk sót, valamint fűszereket is tehetünk hozzá. Bár az eredeti receptekben ezt nem használnak, de érdekesebb ízvilágot kaphatunk a fűszerezéssel, ami főleg akkor javasolt, ha egytálételként esszük majd a dödöllét. Ehhez adunk nagyjából 400 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet, jól formázható, szaggatható masszát kell kapnunk. Közben kókuszzsíron (vagy olivaolajon) megpirítunk 2 nagyobb fej felkockázott vöröshagymát, majd amikor már szép aranybarna (de nem égett) színe van, akkor leszűrjük. Amennyiben kókuszsírt/kókuszolajat használtunk, akkor nyugodtan használjuk a sütéshez azt a zsírt, amelyben a hagymát pirítottuk: ebben süssük ki a kiszagatott dödölléket, míg aranybarna színt kapnak. Ha készen van, keverjük össze egy tálban a pirított hagymával, majd fogyasztáskor tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Kép forrása: Őrség.info
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.