Tart a grillszezon - süssön teljes mértékben olaj nélkül
- Dátum: 2015.08.06., 23:26
- Ábrahám Adrienn
- cukor, elhízás, étolaj, finomliszt, fűszerek, grill, grillezés, grillsütő, napraforgó olaj, olaj, zöldségek, zsiradék
A cukor és a finomliszt mellett az elhízás egyik legfőbb oka, hogy túlságosan sok étkezési zsiradékot, olajat használunk sütés-főzés közben. A megfelelő grillezési technika mellett azonban úgy süthetünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk olaj felhasználására.
Az elhízás okainak lajstromán a finomliszt, valamint a cukor után az étkezési zsiradékok, olajak szerepelnek dobogós helyen. Sajnos a magyar háztartásokban nagyon sok étolaj kerül felhasználásra – merthogy a legtöbben napraforgóolajat alkalmaznak a sütésnél-főzésnél. Mindezt elkerülhetjük, ha kihasználjuk a grillezés adta lehetőségeket.
Egyelőre kevesen ismerik, hogy a grillen készült ételeknél, főleg a különféle zöldségeknél egyáltalán nem szükséges semmilyen zsiradékot használni. A magyar háztartásokban egyelőre az a szokás, hogy ún. tárcsán sütnek bő mennyiségű olajban, vagy a grillen készült ételeket is nagy mennyiségű zsírban-olajban forgatják meg.
Erre azonban semmi szükség: ha zöldségeket készítünk, akkor csak szeljük fel azokat a szokásos módon, lehetőleg azonnal a sütés előtt. Így azok nedvességtartalma még kellőképp megmarad. Akár fűszerezni is ráérünk a sütés után, de ínyencek kipróbálhatják a fűszerezés nélküli sült zöldségeket is. Meglepően új, finom ízeket fogunk tapasztalni: az ételek valós, semmilyen egyéb körülmény által nem módosított ízvilága tárul elénk. Talán mondani sem kell, hogy az ételek így a legegészségesebbek.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.