Menü

Tart a grillszezon - süssön teljes mértékben olaj nélkül

A cukor és a finomliszt mellett az elhízás egyik legfőbb oka, hogy túlságosan sok étkezési zsiradékot, olajat használunk sütés-főzés közben. A megfelelő grillezési technika mellett azonban úgy süthetünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk olaj felhasználására.

Az elhízás okainak lajstromán a finomliszt, valamint a cukor után az étkezési zsiradékok, olajak szerepelnek dobogós helyen. Sajnos a magyar háztartásokban nagyon sok étolaj kerül felhasználásra – merthogy a legtöbben napraforgóolajat alkalmaznak a sütésnél-főzésnél. Mindezt elkerülhetjük, ha kihasználjuk a grillezés adta lehetőségeket.

Egyelőre kevesen ismerik, hogy a grillen készült ételeknél, főleg a különféle zöldségeknél egyáltalán nem szükséges semmilyen zsiradékot használni. A magyar háztartásokban egyelőre az a szokás, hogy ún. tárcsán sütnek bő mennyiségű olajban, vagy a grillen készült ételeket is nagy mennyiségű zsírban-olajban forgatják meg.

Erre azonban semmi szükség: ha zöldségeket készítünk, akkor csak szeljük fel azokat a szokásos módon, lehetőleg azonnal a sütés előtt. Így azok nedvességtartalma még kellőképp megmarad. Akár fűszerezni is ráérünk a sütés után, de ínyencek kipróbálhatják a fűszerezés nélküli sült zöldségeket is. Meglepően új, finom ízeket fogunk tapasztalni: az ételek valós, semmilyen egyéb körülmény által nem módosított ízvilága tárul elénk. Talán mondani sem kell, hogy az ételek így a legegészségesebbek.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.