Menü

Tabuk nélkül a párkapcsolatokról: Interjú Pilát Gáborral - 3. rész

A Tabuk nélkül a párkapcsolatokról elnevezésű facebook oldalt Pilát Gábor hozta létre. A site pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert, fél év alatt 20 ezer követője lett – nem véletlenül. Interjút készítettünk Gáborral a munkájáról, és a legizgalmasabb párkapcsolati kérdésekről. Interjúsorozatunk 3. részét olvashatják. 

Hajráegészség.hu: Mi a Te munkamódszered, dolgozol kliensekkel, párokkal, vagy csak egyszerűen személyes küldetésednek tekinted a témát? 

Pilát Gábor:   Sajnos teljes időhiány miatt a személyes tanácsadásra jelenleg nincs kapacitásom. Tárgyalásaim vannak egy könyvkiadóval, lehetséges, hogy könyv születik a témáról, a kézirat már elkészült. Májustól pedig elkezdődik egy esti előadás-sorozat road-show az ország különböző városaiban. Az első előadás témája a szakítás lesz. Később tervezek egész napos szemináriumokat is.

Szerinted létezik az Igazi/a Nagy Ő/a Lélektársunk/az Ikerlángunk? Mit gondolsz erről, van-e ilyen, vagy túlmisztifikálják ezt a témát?

Gábor: A Nagy Ő bennünk van. Ha én megtalálom a lelki békémet és megnyugvásomat, akkor van esélyem arra, hogy megtaláljam azt az embert, aki hasonló „kvalitásokkal” rendelkezik. Még ez sem garancia egy jól működő kapcsolatra, mert elképzelhető, hogy idővel kiderül, annyira távol esnek egymástól a realitásaink, hogy nem működik a dolog, de amikor nem jó állapotban lévő emberek kerülnek össze, akkor bár létrejöhet a szerelem, a kapcsolat elején már kódolva van a vége. Először nem párkapcsolatról kell beszélnünk, hanem az egyén jó állapotba hozásáról. Ha a nullával bármilyen számot szorzunk, az nulla marad… Hiába esik tehát valaki a legnagyobb szerelembe, ha rossz a kiindulópont. Nincs meg az alap, amire lehet építeni.

Onnantól kezdve, hogy kell egy dolog megítéléséhez 10 adat, és csak 9 áll a rendelkezésedre, a végkimenetel is kétséges. Sok mindent lehet olvasni ikerlángról, karmáról vagy lélektársról, amit esetleg elfogadhatónak is találunk,  de néha nem könnyű ezeket realizálni. Inkább olyan dolgokkal kell foglalkozni, amikre direkt módon ráhatásunk van. Nem a megfogalmazás a lényeg, hogy ikerláng, vagy sem, hanem hogy ebben a valóságban, a MOST-ban jól tudjuk-e működtetni a kapcsolatot.

Ha megnézzük a bolygó lakosságát, akkor valószínűleg nem egy ember van a nagyvilágban, akivel leélhetnéd az életed, hanem több is, legalábbis a lehetőség szintjén.

Mit árulsz el a saját magánéletedről, milyen saját párkapcsolati tapasztalataid vannak? 

Gábor: Nem szeretnék angyalnak mutatkozni: sok elrontott párkapcsolat és mégtöbb elkövetett „hiba” vezetett el engem idáig. Egy biztos, ma már százszor jobban tudom működtetni a párkapcsolatomat, mióta tudatosan gondolkodom róla, mint amikor csak ösztönösen cselekedtem. Végigjártam az összes buktatót, a rengeteg egyéjszakás kalandoktól a hosszabb kapcsolatokig. Ma már viszont boldog, kiegyensúlyozott, stabil párkapcsolatban élek.

Hogyan próbálod majd a gyermekedet a tudatos párválasztásra és kapcsolatformálásra nevelni? 

Gábor: Minden szempontból igyekszem tudatosan nevelni a gyerekemet, és foglalkozom a lelkével, igyekszem neki átadni a működő praktikákat, de emellett sokat játszunk is és „fetrengünk a földön”. Legaranyosabb az, amikor ő szól rám, „apa, ne csináld, ez olyan ciki!” Múlt héten megjelent egy írás „Nem elég a hit” címmel, mely arról szólt, hogy ha az ember bele tudja magát élni valamibe, mintha az már megtörtént volna, minden érzékszervével, akkor a világ ezt vissza fogja tükrözni. Lehet hinni abban, hogy meg fogom találni a párom, vagy lesz egy jó állásom, csak ez azt a hibát rejti magában, hogy beleteszünk egy időparamétert, hogy MAJD. Viszont ha képesek vagyunk minden érzékszervünkkel megélni, hogy valami már megtörtént, akkor erre a valóság reagál.

Mondtam is a fiamnak azt a mondást, hogy az oroszlán soha nem foglalkozik azzal, hogy mit mondanak róla a majmok. Tehát nem kell azzal foglalkozni, hogy mit gondolnak rólunk az emberek: ha tudod a dolgodat, akkor azt teszed. Viszont ha elkezdesz foglalkozni vele, hogy mit mondanak rólad, akkor az lehet, hogy olyan mértékben befolyásol, hogy bajba kerülsz. Az ember nem akkor sértődik meg, amikor mondanak neki valamit, hanem amikor magára veszi és egy pillanatra elhiszi, hogy annak van valóságalapja. A fiam (9 éves) azok után, hogy a fentieket megbeszéltük, meggyógyította magát a két napos hányással járó betegségből. A gyakorlatban megcsinálta azt, amiről beszélgettünk, abban a pillanatban jól lett, hogy eldöntötte: meggyógyul. Fontos, hogy legyen bizalmunk a gyerek felé, arról nem is beszélve, hogy a lelki tisztaságuk miatt, sokszor „képesebbek”, mint mi felnőttek.

A Tabuk nélkül a párkapcsolatokról facebook oldalt itt találjátok meg: https://www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol - Ugyanitt keresheted Gábort, ha személyes konzultációs lehetőséget vennél igénybe.

Előzmények:
Az interjúsorozat 1. részét itt olvashatod: 
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-04-30/tabuk-nelkul-a-parkapcsolatokrol-interju-pilat-gaborral-1-resz

Az interjúsorozat 2. része:
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-05-11/tabuk-nelkul-a-parkapcsolatokrol-interju-pilat-gaborral-2-resz

Fotó:
Pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.