Menü

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található: ízfokozók, állományjavítók, tartósítószerek, és még sok más. A bizonyos E betűs adalékanyagok listája sokszor hosszabb, mint a természetes összetevőké. Ezért ilyen jellegű élelmiszereket különös odafigyeléssel vásároljunk, és minden esetben gondosan olvassuk el a termékek összetevőlistáját. Bár sokszor ez több időt vesz igénybe, mint otthon elkészíteni valami finom kenyérrevalót.

A házi fűszervaj összeállítása nagyon egyszerű: kb. 150 grammnyi teavajat vegyünk elő, és hagyjuk elöl egy napig vajtartóban, vagy lefedett tányérban. Ha a konyha hűvös helyén tároljuk, akkor a nyári melegben sem kell aggódnunk azon a tévhittel ellentétben, hogy a vaj tönkremegy és megromlik. Egy nap után már krémes, jól kenhető és keverhető állaga lesz. Ehhez adjuk hozzá a következőket:

- Kb. két maroknyi reszelt füstölt sajt, pl. házi sajt, vagy Anikó sajt, amit mindenképpen a reszelő legapróbb részén reszeljünk, hogy jól összekeverhető legyen
- bazsalikom
- házi vegeta: sómentes, bioboltban kapható fűszerkeverék
- tört chili (emiatt nem kell aggódnunk, ha megfelelő mennyiségben adjuk hozzá, akkor kellemesen telt és fűszeres, de nem csípős ízt kapunk, mivel a sajt és a vaj jól lágyítja a chili ízét)
- fokhagymapor, vagy kb. 2-3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomóval nyomva. 

Ezeket keverjük össze és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ha továbbra sem tesszük hűtőbe, vagy csak kevésbé meleg helyen tároljuk, akkor könnyen kenhető, és finom fűszervajat kapunk. A legfinomabb, ha magos pirítós kenyérrel fogyasztjuk, vagy teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyérrel, valamint paradicsommal. Ilyen formában kiváló reggeli, vagy vacsora válik belőle, de szendvicsekhez is tökéletes alapanyag. 
Fogyasszák egészséggel! 

Fotó: 
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.