Menü

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található: ízfokozók, állományjavítók, tartósítószerek, és még sok más. A bizonyos E betűs adalékanyagok listája sokszor hosszabb, mint a természetes összetevőké. Ezért ilyen jellegű élelmiszereket különös odafigyeléssel vásároljunk, és minden esetben gondosan olvassuk el a termékek összetevőlistáját. Bár sokszor ez több időt vesz igénybe, mint otthon elkészíteni valami finom kenyérrevalót.

A házi fűszervaj összeállítása nagyon egyszerű: kb. 150 grammnyi teavajat vegyünk elő, és hagyjuk elöl egy napig vajtartóban, vagy lefedett tányérban. Ha a konyha hűvös helyén tároljuk, akkor a nyári melegben sem kell aggódnunk azon a tévhittel ellentétben, hogy a vaj tönkremegy és megromlik. Egy nap után már krémes, jól kenhető és keverhető állaga lesz. Ehhez adjuk hozzá a következőket:

- Kb. két maroknyi reszelt füstölt sajt, pl. házi sajt, vagy Anikó sajt, amit mindenképpen a reszelő legapróbb részén reszeljünk, hogy jól összekeverhető legyen
- bazsalikom
- házi vegeta: sómentes, bioboltban kapható fűszerkeverék
- tört chili (emiatt nem kell aggódnunk, ha megfelelő mennyiségben adjuk hozzá, akkor kellemesen telt és fűszeres, de nem csípős ízt kapunk, mivel a sajt és a vaj jól lágyítja a chili ízét)
- fokhagymapor, vagy kb. 2-3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomóval nyomva. 

Ezeket keverjük össze és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ha továbbra sem tesszük hűtőbe, vagy csak kevésbé meleg helyen tároljuk, akkor könnyen kenhető, és finom fűszervajat kapunk. A legfinomabb, ha magos pirítós kenyérrel fogyasztjuk, vagy teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyérrel, valamint paradicsommal. Ilyen formában kiváló reggeli, vagy vacsora válik belőle, de szendvicsekhez is tökéletes alapanyag. 
Fogyasszák egészséggel! 

Fotó: 
Pixabay.com

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.