Menü

Házi praktikák a korpás haj ellen

A korpás haj kellemetlen esztétikai probléma, amelyet lehetőség szerint szeretnénk azonnal kezelni, sőt megelőzni. Szerencsére kiváló házi praktikák állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak olcsóak, hanem nagyon egyszerűek is.

Hajkorpásodás esetén nem szükséges azonnal rohanni a gyógyszertárba, bőrgyógyászhoz, vagy bolti vegyszeres készítményekhez nyúlni. A probléma gyakran sokkal könnyebben kezelhető, mint gondolnánk.

A legkedvezőbb áru, mégis nagyon hatásos megoldás a natúr joghurtos hajpakolás. Rövid hajra egy kis poharas, hosszú hajra pedig egy nagyobb poharas, zsírszegény natúr joghurtot szerezzünk be, és hajmosás előtt alkalmazzuk. Oszlassuk el a fejbőrön, és húsz perc múlva öblítsük le. Ez ápolja a hajat és a fejbőrt, a felesleges faggyút pedig magába szívja. A kezelést hetente-kéthetente ismételjük meg, és figyeljük az eredményt.

Mivel a korpás hajat sok esetben a száraz fejbőr okozza, így kiválóak lehetnek az olajos hajpakolások, vagy az, ha a samponhoz keverünk hozzá pár csepp olajat. Kiváló lehet a teafaolaj, valamint hidegen sajtolt, nyers szűz olajak, például az ilyen módon készült kókuszolaj, ricinusolaj, valamint a levendulás masszázs-, vagy illóolaj. De kiváló lehet a jó minőségű olíva- és mandulaolaj, valamint az egyre közkedveltebb argánolaj is. Az olajak némelyike zsírossá teheti a hajat, ha nem megfelelően alkalmazzuk, erre érdemes odafigyelni. Minden esetben az a legkedvezőbb, ha hajmosás előtt, pakolás-szerűen hagyjuk azt a fejbőrön, majd hajmosáskor lemossuk és leöblítjuk.

A korpás hajat némely esetben pikkelysömör okozza. A levendulaolajak ebben az esetben is kiválóak lehetnek, viszont ha ez nem javít a helyzeten, akkor érdemes egy hajgyógyászt felkeresni, aki a mikrokamerás fejbőrvizsgálat után személyre szabott készítmény-összeállítást javasolhat. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan kerülhetjük el és mit tehetünk megfázás ellen?

A betegség, mint olyan, eléggé személyes dolog. Noha a megfázás általában nem okoz komoly tüneteket, akkor is kellemetlen tud lenni, elég csak az állandó köhögésre vagy tüsszögésre gondolni. Az őszi időszakban rengeteg embert “beránt” a náthaszezon, köztük engem is. A tünetek sokszor egyéntől függnek van aki szárazon köhög, van aki hurutosan, van akinek folyik az orra vagy éppen fáj a füle a megfázástól. Mindenkinek megvannak a bevált gyógymódjai - teák, kotyvalékok, illóolajok, levesek és a többi.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.