Menü

Ültessük át a szobanövényeket, itt a tavasz!

A szobanövények számára az őszi, valamint a tavaszi átültetés a legkedvezőbb. A természet megújulásával egy ütemben a szobanövények is tavasszal fejlődhetnek a legtöbbet, ez főleg akkor igaz, ha megfelelő környezetben és talajban lakhatnak. De vajon mi a tökéletes időpont az átültetéshez?

A szobanövényeink csak akkor fejlődhetnek megfelelően, ha számukra jó méretű cserépben tartjuk őket, valamint meghatározott időközönként friss földet kaphatnak. Noha a nagyobb szobanövényeket már nem érdemes, és nem is lehet átültetéssel zargatni, nekik csak „utántöltés” szükséges: a régi földre, valamint köré új réteget helyezhetünk. A többieknél szükséges az átültetés az alábbi esetekben:

Ha a szobanövényt nemrégiben vásároltuk, ekkor ugyanis általában túl kicsi cserépben árulják a növényeket, és az eladáskor használt földkeverék teljesen más jellegű, mint amire a növénynek hosszú távon szüksége van.
Amennyiben a szobanövényt nem ültettük át két éve, akkor mindenképp vegyük fel az új földbe költözők listájára.
Amennyiben a növény gyökere már túl nagy, vagy a levelek láthatóan nem fejlődnek megfelelő mértékben, akkor szintén javasolt az átültetés.

A tavasz ehhez kiváló időszak, viszont az sem mindegy, hogy ezen belül milyen időszakot választunk. A legkedvezőbb a növényeink számára, ha a Holdfázishoz igazítjuk az átültetés időpontját, és a növő Hold időszakára datáljuk ezt a tevékenységet. Következő alkalommal március 22. és április 2., valamint április 20. és május 2. között lesz növő fázisban a Hold, ekkor javasolt a szobanövények átültetése. Ezáltal könnyebben és gyorsabban fejlődhetnek, kevésbé viseli meg őket az átültetési procedúra, és sokkal jobban meghálálják a foglalkozást. 

Fotó:
pixabay.com

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.