Menü

Az eleme és a táplálkozás

Felvételizik? Vizsgázik? Állásinterjúra készül? Vagy csak jobban szeretne teljesíteni a munkahelyén? Tudta, hogy megfelelő táplálkozással fokozhatja szellemi képességeit?

Az E-vitaminokban gazdag ételek segítik a memória működését, az omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek csökkentik bizonyos demencia kórképek kialakulásának kockázatát, a folsav pozitívan hat az agyi működésre, csokoládéval pedig szintén memóriaélesítő hatást érhetünk el.

De pontosan milyen élelmiszereket fogyasszunk annak érdekében, hogy elérjük ezeket a pozitív hatásokat?

A neuronok védelmét szolgálják például a következő E-vitaminokban gazdag élelmiszerek: avokádó, olívaolaj, mandula, gabonacsírák. Halfogyasztással pedig értékes omega-3 zsírsavakhoz juttathatjuk szervezetünket. Többek között tonhal, makréla, lazac, szardínia rendszeres fogyasztásával, tudományos kutatások szerint még az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenthetjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy ezeket az ételeket párolással, vagy főzéssel készítsük el, és ne olajban sütéssel.

Memóriánkat B-vitaminokban gazdag spenóttal, brokkolival, leveles kellel élesíthetjük, ha például egy nehéz vizsgára készülünk. Bizonyos piros bogyós gyümölcsöknek is - mint például a fekete áfonya, és az eper- jelentős memóriajavító hatása lehet.

Köztudott, hogy csokoládét érdemes vizsgák előtt fogyasztani, mivel pozitívan hat az agyi működésre. Ennek az általános vélekedésnek van igazság alapja, mivel az étcsokoládé olyan antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz, melyek fokozzák az agyi vérkeringést. A koffein frissítő hatása is közismert, de nem árt vigyázni vele, mivel csak rövidtávon fokozza szellemi teljesítőképességünket.

Ha viszont sok folyadékot fogyasztunk, kerüljük a dohányzást, és figyelünk testsúlyunk kordában tartására, hosszú távon is karbantarthatjuk szellemi képességeinket.

Fotó:
pixabay.com

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.