Menü

Február 4.: A rák világnapja

Magyarországon évente az összes haláleset egynegyedéért a rákos megbetegedések felelősek. Az évi 30-33 ezer áldozat a lakosságszámhoz viszonyítva nem csak Európában, de világszinten is a legmagasabbnak számít.  A leggyakoribb a tüdőrák, amely minden negyedik daganatos halálesetért felelős, ezt követi a vastagbél és a mell rákos megbetegedése – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Rák Világnapja1 alkalmából készült elemzéséből.

A CIG Pannónia Életbiztosító hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése szerint Szekszárd teljes lakosságával megegyező, mintegy 30-33 ezer2 beteg veszti életét évente hazánkban rákos megbetegedés miatt.  Az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A rákos betegségek okozta halálesetek lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon 20%-kal magasabb, mint az Európai Unió átlaga, egyben a legmagasabb Európában és globális szinten is. Az új megbetegedések aránya hazánkban ugyanakkor kis mértékben még az uniós átlagnál is kedvezőbb. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: hazánkban annak az esélye, hogy egy férfi 75 éves korára meghal rákban 22%, a nők esetében ez 12%.

Magyarországon a leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák (az összes rákos megbetegedés 18%-a), míg az EU összesítésben ez a negyedik helyen áll (11,8%-kal). A második legelterjedtebb daganatos betegség itthon a vastagbélrák (17%), amely az Unióban a harmadik helyen áll (13%). Magyarországon harmadik helyre került a mellrák (10%), amely európai viszonylatban viszont a legtöbb problémát okozza (14%). Európai szinten és hazánkban is a tüdőrák felelős a legtöbb halálesetért, amit a vastagbélrák és a mellrák követ a halálokok között.3 

„Bár a rák genetikai eredetű betegség – közel 138 olyan gént ismerünk, melyek általában a daganatok kialakulásáért felelősek – a gének meghibásodásában az életmód és az abból fakadó negatív környezeti hatások is közrejátszhatnak” – mondta el dr. Schwab Richárd az Oncompass Medicine Információs Központ orvos igazgatója. Komoly rizikófaktort jelent például a dohányzás és a nagy légszennyezettség a tüdőrák kialakulására. Jól mutatja ezt, hogy hazánkban - ahol a lakosság 26%-a dohányzik - közel kétszer annyi ember halálát okozza ez a ráktípus, mint a szintén közel 10 millió lakosú Svédországban, ahol a felnőtt korú népesség alig 14%-a gyújt rá4.  Érzékelhetően csökkenthető lenne hazánkban az életmód és szemléletmód-váltással a vastagbélrákos megbetegedések száma is, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen, rostban szegény táplálkozás és a mozgáshiányos életvitel. A hatékony felismerésben pedig elsősorban az endoszkópos vizsgálat segíthetne, ám ezt a hazai társadalombiztosítás ma még nem finanszírozza. „Az elsősorban a nőket érintő emlőrák esetében inkább a genetikai hajlam, a családon belüli öröklés határozhatja meg a betegség kialakulását, de a 30 éven felül vállalt első gyermek szintén komoly rizikófaktort jelent” – hívja fel a figyelmet dr. Schwab Richárd. A rákos megbetegedés időben való felismeréséhez elengedhetetlen testünk folyamatos vizsgálata, és a szűréseken való részvétel. Szerencsére egyre újabb és egyre inkább a betegekre, egyéni genetikai adottságaikra szabott diagnosztikai eljárások és gyógymódok válnak elérhetővé világszerte.

„A daganatos betegségek hazánkban és nemzetközi szinten is komoly lelki és anyagi terhet rónak a betegekre és az egészségügyi ellátórendszerre is. A Best Doctors biztosítással megszervezett összes kezelés 75%-a rákos betegséghez kapcsolódott 2014-ben globális szinten, költségei pedig az összes kezelés költségének 80%-át is meghaladták5. A világszínvonalú kezelésekhez való hozzáférést biztosító szolgáltató finanszírozásában egy-egy kezelés átlagosan mintegy 40 millió forintba került. Az ellátást a legmegfelelőbbnek tartott egészségügyi intézményben szervezik meg, amiről rákos betegségek esetén leggyakrabban Németországban és Franciaországban, valamint az USA-ban és Izraelben gondoskodtak” – mondta el dr. Kádár Gabriella, a Best Doctors biztosításokat is értékesítő CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója. A rákos betegségek esetén is rendkívül fontos lehet a második orvosi szakvélemény, amit jól mutat, hogy a Best Doctors hálózatában biztosított másodlagos szakvélemények 7,4%-ában bizonyult tévesnek az eredeti diagnózis tavaly és minden negyedik esetben javasoltak az eredetitől eltérő gyógykezelést.

------

1:A Párizsi Charta kezdeményezésére 2000 óta február 4-én emlékeznek meg a Rák Világnapjáról.

2:KSH: Halálozások a leggyakoribb halálokok szerint

3:WHO Internatonal Agency for  Research on Cancer GLOBOCAN project

4:OECD Health at a Glance: Europe

5:A Best Doctors biztosítással másodlagos orvosi szakvélemény vehető igénybe bármilyen betegség esetén a legnevesebb szakemberek segítségével. Az öt rettegett betegség – rákos megbetegedések, by-pass műtét, szívbillentyűcsere, idegsebészeti műtét és élődonoros szerv- és szövetátültetés – esetén pedig a biztosító megszervezi és finanszírozza a páciens kezelését a legjobbnak ígérkező egészségügyi intézményben, bárhol is legyen az a világon.

Fotó: http://pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.