A sokszínű olívaolaj
- Dátum: 2015.02.03., 09:58
- egészség, étel, Kréta, kulturális, mediterrán, Olíva, olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolaj áldásos hatásai közismertek. Érdemes közelebbről is megismerni a növényt, termését és az abból préselt egészséges folyadékot!
Az olajfa termése, az olívabogyó igazi kincset rejt magában. Az olívabogyó jellegzetes illatú és ízű zsiradékát már korán felfedezte magának az emberiség. A történeti források szerint már az ókori Görögországban nagy népszerűségnek örvendett, amellett, hogy fontos élelmiszer volt, jelentősége ennél jóval tovább mutatott. Elég csak az olimpiai bajnokoknak járó olajfaágat említeni, de többféle vallási, kulturális jelentést is hordozott magában a mediterrán növény.
Természetesen az olajfa termesztése is korán kezdődött, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hol hasznosították először a növényt. Egy széles körben elfogadott nézett szerint Krétán, míg mások Mezopotámiára, vagy az Ibériai-félszigetre teszik le a voksukat.
Az olívaolaj elsődleges ütőkártyái a nagy mennyiségben hordozott telítetlen zsírsavak, ezek ugyanis csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor számos más pozitív hatása is van a közkedvelt növényi zsiradéknak. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izmokra és a reumára is többek között.
Az olívaolajnak számos fajtája, előállítási módja (szűz, extra szűz, stb.) van, s egyáltalán nem könnyű kiigazodni közöttük. Az olaj felhasználását tekintve szintén komoly lehetőségek állnak előttünk, hiszen rengeteg étel elkészítésében és kiegészítésében van szerepe. Nem véletlenül hasonlítják a borhoz, hiszen elkészítési, íz és fogyasztási világa rendkívül sokszínű.
Fotó:
pixabay.com
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.