Menü

Mit egyenek házi kedvenceink?

Biztos, hogy a reklámban hirdetett állateledelek egyben a legjobbak is? Lehetséges, hogy az adott cég többet fordít reklámra, mint alapanyagra, vagy fejlesztésre? Laikusként viszont elég nehéz kiigazodni abban, hogy mivel is etessük a kutyát, macskát és egyéb szeretett házi kedvencünket.

Év elején sokakat meglepett a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kutyaeledel-tesztje, amely során 41 száraztápot vizsgáltak komplex módon. Hazai és külföldi gyártásúak is górcső alá kerültek, és az eredmények részben meglepőek, amelyek mutatják: nem mindig a drágább a jobb. Az első helyezett például egy abszolút olcsónak számító szerb kutyaeledel, az Ecopet Natural lett. Úgy látszik, a szerbek remekelnek, mert a harmadik helyen szintén egy Szerbiából származó, bár már drágább kategóriát képező táp szerepel (Natural&Delicious). Az „ezüstérmet” a német Select Gold márka kapta. Azért mi magyarok sem panaszkodhatunk, mert a negyedik, hetedik és tizedik helyet is egy-egy magyar kutyatáp kapta. Igaz, a vizsgált kutyaeledelek nagyobb része, 68%-a volt magyar. A vizsgálat alapján a Dog Chow, a Pedigree és az Aldi teljes értékű kutyaeledelek szerepelnek a legjobbak között (ebben a sorrendben).

Bár az sem mindegy, hogy mit mivel hasonlítunk össze. A kutyás társadalom nagy sajnálatára sok, a körükben ismert és népszerű táp nem került a vizsgálati szériába, más „noname” márkák viszont igen. Így hát az összehasonlítás közel sem teljes körű, és érdemes egyéb teszteket, valamint az összetevőket olvasgatni.

Azt azért ne feledjük, hogy legyen szó bármilyen kisállatról, javasoltabb, ha változatos étrendet állítunk össze a számára. Így ajánlott váltogatni a táp márkákat (persze lehetőleg a jobbak közül keresgéljünk – mint látjuk, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet!), valamint a „házi kosztot”. Ez nem csak a meghagyott emberi maradékból állhat. Számos receptet találhatunk az interneten, hogy milyen házi készítésű, de olcsó kutya- és macskafinomságokat készíthetünk egyszerű összetevőkből, amelyek még egészségesek is. A nyuszik és madarak etetése házilag viszonylag egyszerű feladat, de legyen szó bármilyen kisállatról, melyet otthon tartunk, könnyű nem bolti eledelt találni a számukra. Na jó, a leopárd gekkó élő rovarokkal való etetését csak haladóknak javasoljuk… 

Fotó:
pixabay.com

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Kismama a strandon

A nyár, a nagy meleg, az erős UV sugárzás, a magas páratartalom bizony nagy megterhelést jelent a szervezetnek, különösen a várandósoknak. A kismamák is nyaralhatnak, strandolhatnak, utazhatnak vízpartra, de nekik mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

Kicsit aggodalomra ad okot, ha azt halljuk a szakembertől, hogy „fejleszteni kell a gyermekünk finommotorikai képességét”, hiszen első hallásra valami bonyolult tevékenységnek tűnhet. Pedig nem az!

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.