Menü

Mit egyenek házi kedvenceink?

Biztos, hogy a reklámban hirdetett állateledelek egyben a legjobbak is? Lehetséges, hogy az adott cég többet fordít reklámra, mint alapanyagra, vagy fejlesztésre? Laikusként viszont elég nehéz kiigazodni abban, hogy mivel is etessük a kutyát, macskát és egyéb szeretett házi kedvencünket.

Év elején sokakat meglepett a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kutyaeledel-tesztje, amely során 41 száraztápot vizsgáltak komplex módon. Hazai és külföldi gyártásúak is górcső alá kerültek, és az eredmények részben meglepőek, amelyek mutatják: nem mindig a drágább a jobb. Az első helyezett például egy abszolút olcsónak számító szerb kutyaeledel, az Ecopet Natural lett. Úgy látszik, a szerbek remekelnek, mert a harmadik helyen szintén egy Szerbiából származó, bár már drágább kategóriát képező táp szerepel (Natural&Delicious). Az „ezüstérmet” a német Select Gold márka kapta. Azért mi magyarok sem panaszkodhatunk, mert a negyedik, hetedik és tizedik helyet is egy-egy magyar kutyatáp kapta. Igaz, a vizsgált kutyaeledelek nagyobb része, 68%-a volt magyar. A vizsgálat alapján a Dog Chow, a Pedigree és az Aldi teljes értékű kutyaeledelek szerepelnek a legjobbak között (ebben a sorrendben).

Bár az sem mindegy, hogy mit mivel hasonlítunk össze. A kutyás társadalom nagy sajnálatára sok, a körükben ismert és népszerű táp nem került a vizsgálati szériába, más „noname” márkák viszont igen. Így hát az összehasonlítás közel sem teljes körű, és érdemes egyéb teszteket, valamint az összetevőket olvasgatni.

Azt azért ne feledjük, hogy legyen szó bármilyen kisállatról, javasoltabb, ha változatos étrendet állítunk össze a számára. Így ajánlott váltogatni a táp márkákat (persze lehetőleg a jobbak közül keresgéljünk – mint látjuk, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet!), valamint a „házi kosztot”. Ez nem csak a meghagyott emberi maradékból állhat. Számos receptet találhatunk az interneten, hogy milyen házi készítésű, de olcsó kutya- és macskafinomságokat készíthetünk egyszerű összetevőkből, amelyek még egészségesek is. A nyuszik és madarak etetése házilag viszonylag egyszerű feladat, de legyen szó bármilyen kisállatról, melyet otthon tartunk, könnyű nem bolti eledelt találni a számukra. Na jó, a leopárd gekkó élő rovarokkal való etetését csak haladóknak javasoljuk… 

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.