Nem elég változatos a húsfogyasztásunk
- Dátum: 2015.01.09., 12:14
- ásványi anyag, bárányhús, birkahús, csicsóka, fehérje, galambleves, gyermekágy, hús, húsfogyasztás, húsleves, immunerősítés, kacsahús, nyúlhús, sült hús, változatos táplálkozás, vitaminforrás
A magyarok többsége csak disznó, valamint csirkehúst, esetleg még marhahúst fogyaszt, pedig a lehetőségek tárháza ennél hazánkban is sokkal szélesebb. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen húsokat és miért ajánlott még fogyasztani ezeken kívül.
A nyúlhús hasonlít a csirkehúshoz, és kismamáknak is ajánlott
A nyúlhús nemcsak ízében, hanem zsír- és energiatartalmában is hasonlít a csirkéhez. Nagyon egészséges, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont zsírszegény és alacsony az energiatartalma. Húsa kicsit szárazabb, de hasonlóan fehér, mint a csirkéé. Kismamáknak különösen ajánlják a fogyasztását, mivel rengeteg benne a vas és B12 vitamin. Készítsünk belőle tepsiben sütött nyulat olivaolajjal és fűszerekkel. Aprítsuk mellé, és egyben süssük a burgonyával, de egészségesebb köretként választhatunk édesburgonyát, vagy csicsókát is.
A koleszterinszegény birkahúst inkább külföldön fogyasztják
A birkahús szintén egészséges, ugyanis koleszterinszegény választás. Külföldön ezt tudják, így igen nagy kereslet mutatkozik a birkahúsra – ellentétben kis hazánkkal, ahol a birkapörköltön kívül gyakorlatilag ismeretlen, hogy mit lehet vele kezdeni. Pedig a bárányhús könnyen emészthető, és gyorsítja a vese, valamint a lépműködést. A sült báránycomb, a zöldséges bárányragu és a birkahúsleves is nagyon finomak.
A gyógyító galambleves
A régi időkben még gyakrabban tartottak galambokat, a húsukat pedig kórházaknak adták el, mivel híres volt a galambleves gyógyító, immunerősítő hatása. Szülés után is ajánlott a fogyasztása kismamáknak, ugyanis a segítségével gyorsabban épülnek fel és a gyermekágyból és hamarabb megerősödnek.
A kacsasült fogyasztása nem csak étteremben ajánlott
A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, ahol elegáns ételnek számít, főként a rosé kacsa. Pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek közé tartozik, ha megfelelően készítjük el. Amennyiben a bőrét, és az alatta lévő zsírréteget eltávolítjuk, úgy a húsa alig magasabb a zsírtartalma, mint a csirkehúsnak, ráadásul a kacsa húsa nagyon gazdag B vitaminokban. A híres kacsasült házilag is könnyen elkészíthető: fűszerezzük a kacsamellet sóval, borssal, és süssük meg olivaolajban. Szilvakompóttal, ribizlilekvárral és krumpli- vagy csicsókapürével tálalva nagyon finom.
Fotó:
pixabay.com
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.