Menü

Kinyílik a világ a speciális biciklikkel

A dombóvári fogyatékos személyekkel foglalkozó PRESIDIUM Közhasznú Egyesület rendhagyó ötlettel állt elő: kétféle speciális kerékpárt vásárolt, hogy azoknak is megnyithassa a kerékpáros élmények tárházát, akik önállóan nem lennének képesek biciklizni.

Így kétféle kerékpárt vásárolt a szervezet: az egyik egy kerekesszékes kerékpár, egy háromkerekű eszköz, melynek az elejére könnyedén rá lehet gurítani a kerekesszéket, és becsatolás után a „riksa” már indulhat is, hogy az elektromotorral is kapható eszközzel könnyedén útra keljenek. A másik pedig egy szintén speciális tandemkerékpár, melynek második utasaként vak, autista, vagy más fogyatékossággal élő felnőttek és gyerekek tekerhetnek. Mindezzel a szervezet nem titkolt célja, hogy kinyissa a világot a fogyatékos személyeknek, valamint az idős, továbbá rehabilitáció alatt álló embereknek. Ugyanis a kerékpárokkal egy különleges szolgáltatást indítanak a városban: nemcsak az intézmény szárnyai alatt állóknak biztosítanak élményeket, hanem a dombóvári idősek otthonában élőknek, valamint a Dombóvár-Gunarason található rehabilitációs központban lévő személyeket is szállítják, és számukra városnéző, valamint taxi-szolgáltatást biztosítanak a különleges biciklikkel.

És ez még nem minden: a kerékpározáshoz olyan plusz élményeket szeretnének kapcsolni, minthogy a városnéző út alatt érdekes tájékoztató hang- és képanyagot nézegethetnek az éppen szállított személyek, az élményeiket pedig fotókkal és videókkal is rögzítik, hogy maradandó legyen a számukra.

A különleges és rendhagyó kerékpáros élmények nem titkolt célja a gyógyulás, a fejlesztés, a kimozdítás. Ugyanis a világ tágítása mindig egészségmegőrző, sőt testi és lelki egészségfejlesztő hatással van. Azokra ez hatványozottan érvényes, akiknek egyéb módon nem lenne lehetőségük biciklizni.

Sajnálatos módon ezek az eszközök nem olcsóak, a holland gyártmányú speciális kerékpárokat és a szolgáltatás kiépítését a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósíthatja meg az egyesület. Bíznak azonban benne, hogy a befektetés megtérül, és az élményterápia hatásos lesz  - ha már csak egy kicsit is teljesebb életet tudnak biztosítani a kerékpározásban korábban akadályozott embereknek, akkor megérte… 

Fotó:
pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.