Menü

Kinyílik a világ a speciális biciklikkel

A dombóvári fogyatékos személyekkel foglalkozó PRESIDIUM Közhasznú Egyesület rendhagyó ötlettel állt elő: kétféle speciális kerékpárt vásárolt, hogy azoknak is megnyithassa a kerékpáros élmények tárházát, akik önállóan nem lennének képesek biciklizni.

Így kétféle kerékpárt vásárolt a szervezet: az egyik egy kerekesszékes kerékpár, egy háromkerekű eszköz, melynek az elejére könnyedén rá lehet gurítani a kerekesszéket, és becsatolás után a „riksa” már indulhat is, hogy az elektromotorral is kapható eszközzel könnyedén útra keljenek. A másik pedig egy szintén speciális tandemkerékpár, melynek második utasaként vak, autista, vagy más fogyatékossággal élő felnőttek és gyerekek tekerhetnek. Mindezzel a szervezet nem titkolt célja, hogy kinyissa a világot a fogyatékos személyeknek, valamint az idős, továbbá rehabilitáció alatt álló embereknek. Ugyanis a kerékpárokkal egy különleges szolgáltatást indítanak a városban: nemcsak az intézmény szárnyai alatt állóknak biztosítanak élményeket, hanem a dombóvári idősek otthonában élőknek, valamint a Dombóvár-Gunarason található rehabilitációs központban lévő személyeket is szállítják, és számukra városnéző, valamint taxi-szolgáltatást biztosítanak a különleges biciklikkel.

És ez még nem minden: a kerékpározáshoz olyan plusz élményeket szeretnének kapcsolni, minthogy a városnéző út alatt érdekes tájékoztató hang- és képanyagot nézegethetnek az éppen szállított személyek, az élményeiket pedig fotókkal és videókkal is rögzítik, hogy maradandó legyen a számukra.

A különleges és rendhagyó kerékpáros élmények nem titkolt célja a gyógyulás, a fejlesztés, a kimozdítás. Ugyanis a világ tágítása mindig egészségmegőrző, sőt testi és lelki egészségfejlesztő hatással van. Azokra ez hatványozottan érvényes, akiknek egyéb módon nem lenne lehetőségük biciklizni.

Sajnálatos módon ezek az eszközök nem olcsóak, a holland gyártmányú speciális kerékpárokat és a szolgáltatás kiépítését a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósíthatja meg az egyesület. Bíznak azonban benne, hogy a befektetés megtérül, és az élményterápia hatásos lesz  - ha már csak egy kicsit is teljesebb életet tudnak biztosítani a kerékpározásban korábban akadályozott embereknek, akkor megérte… 

Fotó:
pixabay.com

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.