Menü

Idősellenes a társadalmunk

Érdekes módon Magyarországon különösen magas a településeken fellelhető nyugdíjasklubok száma. Ez egyrészt jó, mert azt jelzi: keresik egymás társaságát, a közös időtöltés lehetőségét. Másrészt mutatja, hogy szervezett érdekvédelemre van szükségük. Nem mellékesen a demográfiai adatok szerint a társadalom elidősödik, nem csoda hát, ha egyre inkább szaporodnak a különböző nyugdíjasklubok. Ez azonban még inkább jelzi, hogy milyen nagy szükség van arra, hogy ne felejtsük el az idős korú embereket, és formáljuk a társadalom idős emberekhez való hozzáállását.

Fontos, hogy egyszerre legyen jelen a felülről és az alulról jövő kezdeményezés: az alulról jövő kezdeményezés fontosságát az idős személyek „láthatatlansága” jelzi: sok esetben élethelyzetük miatt visszahúzódóvá válnak, életlehetőségeik beszűkülnek, betegségük, magányosságuk miatt úgymond eltűnnek a társadalom szeme elől. Ezért helyzetük lappangó problémává válik, ami jelen van, mégis viszonylag kevesen ismerik. Azonban éppen emiatt fontosak a felülről jövő kezdeményezések: a nagyobb szervezetek, önkormányzatok, valamint az állami segítség – ez egy olyan probléma, amit nem tud megoldani csupán a privát kezdeményezés.

Az időseket illető pozitív szemlélet hiányának további oka a fogyasztói társadalom: az öregkort megélőket kevésbé tekintik potenciális vásárlónak, a szépségipar pedig gyakorlatilag azt hirdeti, hogy hogyan kerülhetnéd el minél inkább, hogy látsszon rajtad az életkorod. Ennek érdekében hajfestékek, ránctalanítókrémek és plasztikai műtétek kiválóságát hirdetik – ezeket lehetőleg minél fiatalabb korban kezdjék el használni az emberek, mintegy „megelőzésképpen”. Ezzel is azt hirdetik: ne akarj öreg lenni, és ne akarj annak látszani, ez valamiféle „kerülendő” dolog. Az idős személyeket inkább a gyógyszerek, vitaminok és fogsorragasztók  reklámjai célozzák, és sok cég nem ismeri fel, hogy milyen komoly potenciális vásárlóerőt rejt ez a korosztály. Hiszen nehéz anyagi helyzetük ellenére lehetőségeikhez képest sokat költenek: saját igényeikről egyre inkább lemondva szeretteik, családtagjaik javára fordítják a pénzbeli erőforrásaikat.

Figyelem: az ünnepek idején még jobban figyeljünk oda az idősekre! Ilyenkor még inkább magányosnak érezhetik magukat, többen pedig az ünnepi előkészületek miatt akkor is kimozdulnak, ha máskor nem szoktak. Igyekezzünk segíteni nekik, látogassuk őket gyakrabban, és minderre hívjuk fel gyermekeink figyelmét is! 

Fotó:
pixabay.com

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!